close

close
Home / Bepaling van de levensduur

Bepaling van de levensduur

De levensduur van een accu variërt aanzienlijk door het gebruik, het onderhoud en de laadwijze, de temperatuur en andere factoren. Ook het type accu bepaalt de levensduur.

12 Volt Gel of AGM accu’s

De levensduur van een 12 V Gel of AGM accu is gemiddeld 6 jaar, als de accu niet gebruikt wordt, maar wel onderhoudslading krijgt. Met een floatspanning heeft de accu na 5-6 jaar nog 80 % van zijn originele capaciteit over. Dit geldt bij een gemiddelde om­gevings­temperatuur van 25 ºC. Is deze temperatuur hoger, dan zal de levensduur van de accu afnemen. Het aantal cycli (laad en ontladingen) van een 12 V accu hangt sterk af van de constructie en de kwaliteit. De 12 V Gel accu’s van Mastervolt kunnen ongeveer 500 cycli aan met een ontlading tot 20 %.

Bij 80 % restcapaciteit nemen de meeste accufabrikan­ten aan dat de accu versleten is. Maar dat betekent niet dat de accu direct vervangen moet worden. Indien er bijvoorbeeld maar 50 % van de accucapa­citeit nodig is, is er nog geen enkel probleem en kan de accu gewoon gebruikt worden. Het is dus niet nodig om de accu te vervangen na 6 jaar, of nadat er 500 volledige cycli hebben plaatsgevonden. Een gemiddeld gebruik van zeven jaar is volkomen normaal voor 12 Volt Gel of AGM accu’s.

2 Volt tractie Gel accu’s

De levensduur voor 2 Volt tractie Gel accu’s is ten­minste 15 jaar en het maximum aantal volledige cycli is 1000 tot 1500 bij een ontlading tot 20 % van de capaciteit. Deze accu’s zijn dan ook zeer geschikt voor de grotere systemen waarbij intensief gebruik en een zeer lange levensduur wenselijk zijn.

Lithium Ion accu’s

Mastervolt Lithium Ion accu’s hebben een levensduur van meer dan 2000 cycli. Dit is drie keer langer dan de meeste standaard loodzuur accu’s. Door o.a. het accumanagement, de zeer lage zelfontlading, het ontbreken van het ‘memory effect’ en een ontlading tot 20 % gaan ze extreem lang mee.

<< Terug naar overzicht