close

close
Home / Alles over dynamo's & laadregelaars

Alles over dynamo's & laadregelaars

Mastervolt dynamo's

Om tijdens het draaien van de motor de accu’s snel bij te laden adviseren wij de motor uit te rusten met een extra ‘hoge opbrengst’ Mastervolt dynamo.

Een standaard dynamo, veelal afkomstig uit de auto-industrie, levert pas bij een hoog toerental energie om de accu’s te laden en tegelijkertijd de diverse verbruikers van energie te voorzien.

Deze dynamo’s zijn echter temperatuurgevoelig. Bij een hogere omgevingstemperatuur, zoals in een machinekamer, neemt hun uitgangsvermogen snel met 50 % of meer af. In een auto is dit geen probleem, het kleine beetje energie dat bijvoorbeeld starten kost is in een mum van tijd weer geladen. Verder moeten ook de ruitenwissers, ventilatoren en dergelijke voeding krijgen. Over het algemeen draait een automotor op een veel hoger toerental in vergelijking met een scheepsdiesel en is de temperatuur onder de motorkap lager door de rijwindkoeling.

Waarom een Mastervolt dynamo?

De Mastervolt dynamo’s zijn speciaal ontwikkeld om bij een laag toerental van de motor toch de volledige stroom af te geven. Bij een pulleyverhouding van 1:3 zal bij stationair toerental van de motor (700-800 toeren) toch behoorlijk wat stroom beschikbaar zijn voor het laden van de accubanken en het voeden van de aangesloten apparatuur. De Mastervolt dynamo’s zijn bovendien beter bestand tegen hoge temperaturen in de machinekamer. Dit betekent ook dat de motor, indien uitgerust met een Mastervolt dynamo, ook dienst kan doen als energiebron voor de verbruikers aan boord en als ‘snellader’ voor de gebruikersaccu.

Kies de dynamo niet te klein. Een grotere dynamo zorgt ervoor dat de accu sneller geladen wordt en de motoruren beperkt blijven, 30 tot 50 % van de accucapaciteit is geen overbodige luxe.

Bij de standaarddynamo uit de auto­industrie is de spanningsregelaar aan de achterkant van de dynamo gemonteerd en afgeregeld op een enkele laadspanning van 14 of 28 V. Deze spanning is voor een auto-accu, die meestal niet of nauwelijks ontlaadt, voldoende. De spanningsregelaar van een autodynamo is vaak temperatuur­gevoelig en regelt de spanning bij een hoge temperatuur zelfs verder naar beneden, vaak naar 13,5 of 26,5 V. Deze spanning is veel te laag om een ontladen accu weer voldoende te laden.

De maximaal bereikbare accucapaciteit die u bij deze spanningen mag verwachten is ongeveer 60-70 %. De levensduur van de accu neemt daardoor sterk af omdat er geen volledige lading plaatsvind. Een accu die geheel of gedeeltelijk ontladen is moet u met een iets hogere spanning laden. Deze spanning moet bij 25 ºC 14,25 V (12 V accu) of 28,5 V (24 V accu) bedragen. Wanneer de accu vol is, dus 100 % geladen is, moet deze spanning terug naar 13,25 of 26,5 V (float fase). Zo overlaadt u de accu’s niet.

Massavrij; dus ook voor aluminium schepen

Mastervolt dynamo’s zijn massavrij. Dit betekent dat de min van de dynamo niet verbonden is met het huis van de dynamo, maar een aparte aansluiting heeft. Hierdoor is een Mastervolt dynamo ook geschikt voor aluminium schepen waar de dynamomin niet met de romp van het schip verbonden mag zijn.

Meer vermogen

Mastervolt dynamo’s leveren over het algemeen veel meer vermogen in vergelijking met de dynamo die standaard bij de motor hoort. Dit vermogen kunt u niet meer met een enkele snaar van de motor naar de dynamo overbrengen. Om dit goed te doen zijn er twee snaren nodig en vaak moet u ook de pulley op de motor aanpassen. Uw motorleverancier kan u aan een dubbele pulley helpen en ook advies geven over het opbouwen van de dynamo. Door het grote vermogen moet u ook de dynamosteun geschikt maken om dit hoge vermogen te hanteren.

Voordelen van de Alpha Pro laadregelaar

  • De Alpha Pro laadregelaar verhoogt de opbrengst van de Mastervolt Alpha dynamo of elke andere dynamo, door ervoor te zorgen dat de accu’s optimaal geladen worden. De bewezen 3-traps+ laadmethode, die wordt gebruikt door alle Mastervolt acculaders, garandeert het snel en veilig laden van uw accu’s.
  • De laadregelaar is geschikt voor zowel 12 als 24 V toepassingen, met behulp van een eenvoudige keuzeknop kan de juiste spanning ingesteld worden. Ook kan de laadregelaar worden gebruikt op alle dynamo’s met een standaard Bosch aansluiting; optioneel is een aansluitkabel leverbaar (artikelnr. 45510500). De laadfase wordt aangegeven door drie duidelijke LED’s op de laadregelaar.
  • De Alpha Pro kan ook worden aangesloten op het MasterBus CANBus systeem voor eenvoudige uitlezing middels een EasyView touchscreen paneel. In een MasterBus systeem wordt de spanningsval via de accukabel, en de accutemperatuur automatisch gecompenseerd. Zo wordt de laadperiode verkort zonder extra kabels te installeren. De MasterBus communicatie zorgt er tevens voor dat de Lithium Ion accu’s veilig en efficient geladen worden.
  • Door de korte looptijd van de laadregelaar, zorgt de Alpha Pro ook voor minder uitstoot. Accu’s worden zelfs bij een laag toerental snel geladen, zeker wanneer deze zijn aangesloten op een dynamo uit de Alpha-serie. Door een Alpha dynamo te verbinden aan een Battery Mate of laadstroomverdeler kunnen verschillende accubanken tegelijkertijd worden geladen.

Alpha Pro laadregelaar

Alpha Pro laadregelaar, standaard geleverd bij de Mastervolt dynamo.