close

close
Home / DC zekeringen

DC zekeringen

Om DC kabels te beschermen tegen overbelasting worden zekeringen gebruikt. Kabels die overbelast zijn kunnen brand en gevaarlijke situaties veroorzaken.

Overbelasting wordt vaak veroorzaakt door defecte apparatuur, of door simpelweg te veel apparaten op dezelfde bekabeling. Binnendringen van water in de navigatielampen is een voorbeeld van mogelijke overbelasting.

Een zekering beschermd de kabel en niet de aangesloten apparatuur. Doorgaans wordt er een zekering gemonteerd met een iets lagere waarde dan de kabel aankan. In onderstaande tabel vindt u een overzicht van de maximale stroomsterkte zonder overbelasting van de kabels, plus de vereiste waarde van de zekering. Een kabel van bijvoorbeeld 6 mm² mag maximaal met 50 Ampère belast worden. De waarde van de zekering mag dan max. 50 Ampère bedragen. Het monteren van een te grote zekering is gevaarlijk, omdat de kabel kan verbranden. Een te kleine zekering kan voor onnodige uitval van de aangesloten apparatuur zorgen.

Zekering- en kabelmaten

Zekering- en kabelmaten zijn onderworpen aan lokale regelgeving, raadpleeg uw leverancier voor gedetailleerd advies en installatie.

Er zijn veel zekeringen beschikbaar. De meest gebruikte zekeringen voor kleine belastingen zijn ATO/ATC (autotype) zekeringen. Deze zekeringen kunnen kabels tot 2,5-4 mm2 beschermen. Hoewel deze zekeringen beschikbaar zijn met een vermogen van meer dan 30 Ampère, wordt dit niet aanbevolen. Vanwege de hoge warmteontwikkeling kan een voortijdige uitval van de zekering worden verwacht. Voor grote belastingen of belastingen die continu gevoed worden, zullen vaak zogenaamde ANL of platte zekeringen worden geïnstalleerd. Deze zekeringen worden vaak gebruikt voor stromen van ± 20 tot 100–125 Ampère, maar grotere vermogens zijn ook beschikbaar. Voor professionele installaties of installaties met een hoog verbruik, zoals lier of boeg­schroef, wordt vaak de NH (mestype) of T-zekering geïnstalleerd. Deze zekeringen zijn soms moeilijk te installeren vanwege hun afmetingen, maar zijn zeer betrouwbaar. Ze worden meestal gebruikt voor stromen van 50 Ampère en meer.

ATO zekering

ATO zekering.

      ATC zekering

ATC zekering.

ANL zekering

ANL zekering.

NH zekeringen

NH zekeringen (mestype).

T-zekering

T-zekering.

LET OP!

Voor het laden van accu’s gelden andere criteria als het gaat om het bepalen van de juiste doorsnede van de laadkabels.

<< Terug naar overzicht