close

close
Home / Referenties / Het FLiDAR systeem. De kracht van de zee meten met Navex Elektro België

Het FLiDAR systeem. De kracht van de zee meten met Navex Elektro België

Bekijk systeemtekening

De FLiDAR meetboei betekent een belangrijke doorbraak voor offshore windparken, omdat hiermee de kosten van het analyseren van de windrichting- en snelheid aanzienlijk worden teruggebracht. Bedrijven die werken aan nieuwe technieken voor duurzame energie op basis van offshore wind, golfslag of getijden, zullen veel baat hebben bij de FLiDAR. Deze meetboei kan in één dag geïnstalleerd worden en levert zeer nauwkeurige gegevens die snel toegankelijk zijn. Inmiddels is aangetoond dat deze meting van windrichting en -snelheid net zo nauwkeurig is als met vaste offshore meetmasten, ongeacht de zeegang.

Het concept van FLiDAR is gebaseerd op een huurmodel, gekoppeld aan een data serviceovereenkomst. Dit beperkt het financiële risico voor de klant tot een minimum, terwijl de flexibiliteit maximaal is. Omdat kwaliteit, betrouwbaarheid en volledige beschikbaarheid belangrijk zijn, hebben de ontwikkelaars van FLiDAR aan Navex Elektro/Mastervolt gevraagd de energievoorziening te verzorgen.
 

Energieverbruik

Uitgangspunten

 • Om op zee 24/7 operationeel te kunnen zijn, moet de meetboei gedurende lange perioden over een autonome energievoorziening beschikken, zelfs wanneer de productie van zonne- en windenergie ver beneden het gemiddelde niveau komt.
 • De te leveren spanning bedraagt altijd 12 V of 24 V DC. 
 • Op afstand meten en besturen van alle (overbodige) energieverbruikers en -bronnen om de boei continu in bedrijf te houden en, zo nodig, tijdig onderhoud te kunnen uitvoeren.

Systeemkeuze

Een belangrijke beslissing bij deze toepassing betrof de keuze van het type accu.

Accu’s: 12 x MLI Ultra 24/5000

Er werd gekozen voor Lithium Ion technologie vanwege het lage gewicht, de geringe afmetingen en zeer belangrijk, een extreem hoog ‘in/uit rendement’. Het opslaan van energie in deze accu’s en die vervolgens gebruiken voor de energieverbruikers in de meetboei, heeft een rendement van > 90 %. Dit wil zeggen dat het energieverlies met een factor 3 is verminderd ten opzichte van de traditionele accu’s. Om ervoor te zorgen dat de FLiDAR ook op dagen met veel bewolking en weinig wind metingen verricht en doorgeeft, werd besloten om twee accusets te installeren met elk zes MLI Ultra 24/5000’s, een gezamenlijke capaciteit van 60 kWh. Met deze capaciteit kan de boei twee weken zonder zonlicht of wind werken, of twee maanden met gemiddelde wind en geen zon. 

Digitale distributie

Om de verschillende energiebronnen en -verbruikers in de boei op afstand te monitoren en besturen, loopt alle noodzakelijke systeeminformatie via de MasterBus. Een combinatie van digitale schakelingen en Tank Level Interfaces (die de stroom meten via een standaard interface) zorgt ervoor, dat alle energiestromen worden gemeten en aangestuurd terwijl ook omgevingskenmerken zoals temperatuur en vochtigheidsgraad worden berekend.

Omwille van redundantie kunnen de twee accusets afzonderlijk worden geschakeld door het gebruik van 500 A bi-stabiele relais die worden aangestuurd door Multipurpose Contact Output interfaces. Dit kan allemaal op afstand worden geregeld door de integratie van een GPRS module in het MasterBus systeem.

 • 2 x MasterShunt 500 
 • 2 x DC Distribution 500 
 • 8 x Digital DC 10x10A 
 • 20 x Tank Level Interface 
 • 1 x Digital Input 
 • 1 x GPRS Module 
 • 4 x Universeel Schakelcontact

Spanningsconversie: 5 x DC Master24/12-12A

De 24 V verbruikers worden direct door de accu’s gevoed. Een groep van vijf DC Master 24/12’s (DC-DC converters) zet de spanning om voor de 12 V verbruikers.

Acculader: 3 x ChargeMaster 24/100

Als de boei aan wal is, kan deze aan het elektriciteitsnet worden gekoppeld voor het laden van de MLI Ultra accu’s, via de ChargeMaster acculaders.

Overige systeemcomponenten

 • 8 x SCM25 MPPT solar laadregelaar; voor een efficiënte lading van de Lithium Ion accu’s via de zonnepanelen. 
 • 14 x bi-stabiel relais 500 A 
 • 2 x Pro Installer 400A EZ-Mount aan/uit accuschakelaar.

Systeemtekening