close

close
Home / Referenties / Het Korvet systeem. Megajacht functionaliteit binnen handbereik

Het Korvet systeem. Megajacht functionaliteit binnen handbereik

Bekijk systeemtekening

CANbus netwerken worden steeds vaker toegepast in de maritieme markt, wat resulteert in meer bedieningsgemak en comfort voor de eindgebruiker. Voor de Korvet 14 CLR van Deep Water Yachts is bewust gekozen voor de slimme Mastervolt CANbus technologie. Belangrijke data zoals de inhoud van de watertanks en de laadstatus van de lichtaccu’s kunnen in één oogopslag gemonitored worden, en de bijbehorende alarmen kunnen voor elk niveau ingesteld worden. Het systeem is tevens voorzien van een GPRS Module voor communicatie via de mobiele telefoon (bijvoorbeeld een sms als de accu bijna leeg is). Door de integratie met sterke navigatiepartners is monitoren en bedienen vanaf de navigatiedisplays ook mogelijk.

Door het bundelen van verschillende activiteiten in dezelfde modus kan het systeem met één druk op de knop in de gewenste paraatheid gebracht worden. Als u bijvoorbeeld de boot voor langere tijd niet gebruikt = modus ‘systeem uit’. Met dit commando worden alle verbruikers uitgezet, inclusief het omvormergedeelte van de Mass Combi Ultra, en worden de elektrische accuschakelaars automatisch naar de juiste positie gebracht. Ook kan de dekverlichting geconfigureerd worden, zodat deze dimt bij het verlaten bij de boot.

Op deze manier kan de boot ook makkelijk in een ‘nachtvaar of ‘relax’ modus gezet worden. Met digitaal schakelen van Mastervolt heeft u met een paar knoppen de volledige controle over uw boot.
 

Uitgangspunten

 • Navigeren, monitoren van systeemdata, en de bediening van power elektronica met één enkel display. 
 • Digitaal schakelen en monitoren van relevante systeemdata via de iPad. 
 • Om ruimte te besparen is er voor een gecombineerde acculader, omvormer en AC omschakelautomaat in één behuizing gekozen. 
 • Het maximale walvermogen per haven kan variëren van 4 A tot 16 A. Dan is een eenvoudige en automatische regeling via de power elektronica wenselijk, zodat de walzekering niet springt wanneer meer vermogen wordt gebruikt. 
 • Beschikking over relevante systeemdata via een mobiele telefoon. 
 • Door de grote verbruikers is er gekozen voor een 24 V accuspanning.

Energieverbruik

Systeemkeuze

Acculader/omvormer: Mass Combi Ultra 24/3500-100

De Mass Combi Ultra is een 100 A acculader, 3500 W omvormer en AC omschakelkast in één. Alle energiebronnen zoals generator, walstroom, accu’s en zonnepanelen kunnen op de Combi aangesloten worden. De Combi regelt en verdeelt de energie automatisch en zet de beschikbare bronnen transitieloos door. Hierdoor zijn de accu’s altijd voldoende geladen en bent u verzekerd van een stabiele AC spanning voor het gebruik van elektrische apparatuur aan boord. Deze ‘alles in één’ oplossing zorgt voor optimaal installatiegemak en comfort.

Accu’s: 4 x MVG 12/200 (24V/400Ah)

In dit systeem worden vier 12 V 200 Ah accu’s serie/parallelgeschakeld om een 24 V accuspanning te creëren. De AC en DC verbruikers samen hebben 5,9 kWh nodig. Vermenigvuldigd met 20 % temperatuurcorrectie en 20 % levensduurcorrectie dit resulteert in een totaalverbruik van 8,26 kWh, gedeeld door 24 V = 344 Ah. Dit betekent dat er 400 Ah accucapaciteit nodig is. De gebruikersaccu in dit systeem wordt cyclisch gebruikt (regelmatig 50 % laden/ontladen). Daarom is voor gel technologie gekozen. Gel accu’s zijn geheel onderhoudsvrij en gassen niet, en zijn uitstekend geschikt voor cyclische toepassingen.

Monitoring: MasterView Easy

Dit touchscreen bedieningspaneel is eenvoudig af te lezen en te bedienen. De grijze knop zet de display aan of uit of vergrendelt deze, terwijl alle andere functies kunnen worden bediend via het touchscreen.

Wireless Interface + WI MasterBus stekker

Door de Wireless Interface en de gratis te downloaden Mastervolt app is het volledige systeem te monitoren en bedienen vanaf een iPad. De Wireless Interface zorgt voor een draadloze verbinding tussen de iPad en het Mastervolt systeem en kan ook als ‘cliënt’ van de hoofdrouter fungeren, met als voordeel dat u op één WiFi netwerk inlogt om gebruik te maken van internet en andere applicaties.

Overige systeemcomponenten

 • 7 kW generator. 
 • 1 x Mass GI 3.5kVA/16A; lichtgewicht scheidingstransformator voor veilig gebruik van walstroom, van vitaal belang bij het voorkomen van elek­trolyse en corrosie van stalen of aluminium boten. 
 • 1 x gemotoriseerde accuschakelaar. 
 • 1 x MasterShunt 500; MasterBus geïntegreerde accumonitor, met uitgebreide informatie over de status van uw accu’s. 
 • 1 x DC Distribution 500; verbindt maximaal vier DC apparaten op de DC groepen. 
 • 1 x Signal Interface. 
 • 9 x Output Interfaces. 
 • 4 x Switch Control Interfaces. 
 • 1 x GPRS Module. 
 • 1 x CZone Network Bridge Interface; om gedeelten van het NMEA 2000 netwerk te isoleren, wat het stand-by stroomverbruik zal verminderen. 
 • 1 x NMEA 2000 stroomkabel. 
 • 1 x stroomkabel 16 A, 25 mtr. 
 • 1 x contactdoos 2+PE, 16A/230V.

Systeemtekening