close

close
Home / Referenties / Het Wissinger systeem. Onafhankelijkheid en comfort, waar ook ter wereld

Het Wissinger systeem. Onafhankelijkheid en comfort, waar ook ter wereld

Bekijk systeemtekening

Michael Wissinger wilde de wijde wereld verkennen in zijn eigen truck en vroeg maatspecialist Bischoff+Scheck om een voertuig voor hem te bouwen, die voor het energieverbruik aan boord gebruik maakte van de hoogwaardige en betrouwbare producten van Mastervolt.

Het resultaat was een truck die sterk genoeg was voor elk type weg, maar ook het comfort bood van een tweede thuis om een jaar lang met plezier rond te kunnen reizen. Om een dergelijk hoog comfortniveau te kunnen bereiken, is een onafhankelijke energievoorziening gedurende lange perioden van cruciaal belang, zeker als je reist door gebieden die niet of nauwelijks op het elektriciteitsnet zijn aangesloten.
 

Michael hoeft zich zelfs tijdens zijn grootste avonturen geen zorgen te maken, want het Mastervolt systeem:

 • Zorgt voor een onafhankelijke voeding van alle (DC en AC) apparaten aan boord via de accu’s. 
 • Kan de accu’s tijdens het rijden laden via de vrachtwagenmotor, maar ook via zonne-energie. 
 • Biedt autonomie voor maximaal één week tijdens zonnige dagen, dus zonder te rijden (waardoor de accu’s worden geladen).

Energieverbruik

Systeemkeuze

De eis voor dit voertuig was autonomie gedurende één week met zonnige dagen. Bij een gemiddeld dagelijks energieverbruik van 5 kWh en de productie van ca. 3 kWh aan zonne-energie op een zonnige dag is er 7 maal 5 – 3 = 2 kWh, ofwel 14 kWh nodig. Dit is mogelijk met drie MLI Ultra 24/5000 accu’s die in totaal 15 kWh leveren. Met Lithium Ion accu’s kan de capaciteit tijdens elke ontlaadcyclus bijna volledig (80 %) worden gebruikt zonder de levensduur in gevaar te brengen. Extra capaciteit installeren is dan niet nodig is. Op geheel bewolkte dagen biedt deze configuratie autonomie voor bijna drie dagen, zonder dat de motor draait.

Vrijwel alle belangrijke apparaten worden gevoed met wisselstroom, zodat een omvormer nodig is. Om meerdere apparaten gelijktijdig te kunnen voeden, werd besloten om twee Mass Combi 24/2600-60’s te installeren met een gecombineerd vermogen van 5000 W. Het gebruik van een acculader/omvormer combinatie resulteert automatisch in de mogelijkheid om te laden via netvoeding. De twee belangrijkste energiebronnen zijn een dynamo, gekoppeld aan de vrachtwagenmotor, en vier zonnepanelen op het dak. Voor het correct laden van de Lithium Ion accu via de dynamo wordt een Alpha Pro MB laadregelaar gebruikt. Op het moment dat deze truck werd gebouwd had Mastervolt de MPPT solar laadregelaars nog niet in het assortiment. Nu zou dat de logische keuze zijn voor het aansluiten van de zonnepanelen.

Systeemcomponenten

 • 3 x MLI Ultra 24/5000 Lithium Ion accu. 
 • 2 x Mass Combi 24/2600-60. 
 • 2 x DC Distribution 500. 
 • 1 x bi-stabiel relais 500 A. 
 • 1 x Alpha Pro MB laadregelaar. 
 • 1 x Alpha 24/150 MB dynamo. 
 • 1 x MasterView Easy bedieningspaneel. 
 • 1 x stroomkabel 16 A. 
 • 1 x 16A/230V aansluiting.

Systeemtekening