close

close
Home / Referenties / Hybride melktransport: aanzienlijke verbeteringen in melkinzameling

Hybride melktransport: aanzienlijke verbeteringen in melkinzameling

Bekijk systeemtekening

Zoals in veel Europese landen, ondergaat de zuivelsector in Frankrijk een stevige herstructurering met als inzet een hogere productie en meer concurrentiekracht. Deze efficiëntieslag heeft geleid tot tankwagens met een capaciteit van wel 29.500 liter, die melk ophalen bij boerderijen en nog dezelfde dag bij de fabriek afleveren. Deze trucks zijn uitgerust met een hydraulisch pompsysteem, van oudsher aangedreven door de motor van het voertuig. Om de melkcollectie te optimaliseren en te verbeteren, rust de Maisonneuve Group haar tankwagens nu uit met elektrische pompen die op accu’s werken. De pompen kunnen hun werk doen zonder draaiende motor.

Voordelen

  • De Mastervolt Lithium Ion accu kan gemakkelijk de gevraagde 200 A aan pompvermogen leveren.
  • Tijdens het rijden van de ene boerderij naar de andere wordt de Lithium Ion accu snel geladen door de dynamo van de truck. 
  • ’s Nachts – als de tankwagens niet rijden – laadt de ChargeMaster de Lithium Ion accu veilig dankzij de directe MasterBus communicatie tussen accu en acculader. Hierdoor kan de melkwagen de werkzaamheden vroeg in de ochtend beginnen, met een volle accu. 
  • Voor nauwkeurige controle stuurt de MasterBus ModBus Interface belangrijke data door naar het PLC systeem van de bestuurder.

Reactie van de klant

“Het ophalen van melk bij de boerderij kan nu met de vrachtwagenmotor uit. De hydraulische pomp wordt aangedreven door het elektrische systeem. Dit betekent minder geluidsoverlast, minder uitstoot en minder onderhoud, terwijl ze op dezelfde capaciteit werken. Dat is beter voor het milieu, de gezondheid van de mensen en de dieren op de boerderij. Het is een eenvoudig, betrouwbaar en efficiënt systeem met een touchscreen afstandsbediening om alles te monitoren; accu, acculaden en de bediening van de pomp.”

Patrice Halais, verkoopmanager Milk Logistics
Maisonneuve Group, Frankrijk

Het systeem

De MLI Ultra 24/5000 Lithium Ion accu kan minstens 2000 laadcycli aan met een ontlading van 80 %. De stabiele spanning zorgt dat de pomp kan werken zonder vermogensverlies. Alleen dat levert al een prestatiewinst op van 10 %. Het geringe gewicht van de accu’s, tot wel 70 % lichter dan loodzuuraccu’s, pakt ook gunstig uit voor het laadgewicht van de tanks. Het geïntegreerde elektronische accumanagementsysteem (BMS) zorgt voor veilig functioneren van de pomp en zorgvuldige werking van het systeem. Meer dan 150 voertuigen van Maisonneuve zijn inmiddels uitgerust met een elektrisch systeem van Mastervolt.

Systeemtekening

 

Systeemcomponenten

De keuze van ingenieurs

De ChargeMaster Plus 24/60-3 is de veelzijdige alles-in-één-oplossing voor sneller en veiliger laden. Deze acculader functioneert op volvermogen tot 40 °C en is compact, licht en eenvoudig aan te sluiten en te installeren. Door de powerboost-functie gaat laden nog sneller. Een slim gecombineerd DC in- en uitgangskanaal reduceert het aantal systeemcomponenten.