close

close
Home / Referenties / Link tussen technologie en het ecosysteem

Link tussen technologie en het ecosysteem

Bekijk systeemtekening

Het Franse E-NA Project, wat staat voor Nomadic and Autonomous Living Space, is een zeer ambitieus project waarmee mensen waar ook ter wereld toegang krijgen tot stroom waar dit niet beschikbaar is. Het project kan worden gecommercialiseerd via NGO’s (non-governmental organisations) voor militair gebruik of allerlei bouwprojecten.

ENA Mastervolt systeem

Iedere unit kan worden uitgerust met 10 kWp aan zonnepanelen, plus zes SCM60 MPPT solar laadregelaars voor optimale lading van vijf Lithium Ion 24/5000 accu’s. Twee Mass Combi Ultra 24/3500 genereren 7 kW om het hele gebouw van stroom te voorzien. Het systeem levert autonome energie voor enkele dagen.

Groupe Brunet koos ervoor om in dit ambitieuze project samen te werken met Mastervolt wegens “de kwaliteit van hun producten, de functionaliteiten die in de systemen geïntegreerd kunnen worden en het feit dat Mastervolt alle benodigde elementen van het systeem kan leveren.” Matthieu Delastre, R&D Manager, liet weten dat hij zeer verheugd is met de ondersteuning van het Mastervolt France team.

Elektrische maatvoering

 • 10 kWp aan zonnepanelen;
 • 20 kWh aan autonome stroom;
 • 7 kW AC-stroom.

Uitgangspunten

 • Autonome elektriciteit;
 • Autonome waterproductie;
 • Afvalrecycling;
 • Makkelijk te verplaatsen per vrachtwagen;
 • Kan in twee dagen door twee technici worden gebouwd en geïnstalleerd.

Systeemkeuze

Accu’s: 5x MLI Ultra 24/5000

Een autonoom energiesysteem verdient de beste accutechnologie beschikbaar, en dat is Lithium Ion van Mastervolt. Deze accu’s bieden een drie keer langere levensduur dan traditionele accu’s en laden extreem snel zonder energieverlies. Bovendien past Mastervolt de veiligst beschikbare Lithium Ion chemie toe, namelijk Lithium-ijzerfosfaat (LiFePO4); een vereiste in extreme omstandigheden.

Acculader/omvormer: 2x Mass Combi Ultra 24/3500-100

De Mass Combi Ultra serie bestaat uit verschillende modellen, variërend van 3000 W tot 3500 W. Voor hogere vermogens van meer dan 35 kW kan de Combi Ultra parallel of in een 3-staps configuratie worden ingezet. Een efficiënte en geïntegreerde solar laadregelaar zorgt voor een optimale opbrengst uit de geïnstalleerde zonnepanelen. Het omvormerdeel van de Combi levert 7 kW voor de aangesloten AC verbruikers.

Digitale distributie

De producten in dit systeem communiceren via MasterBus. Dit platform zorgt ervoor dat alle componenten ‘dezelfde’ taal spreken en gemakkelijk gemonitord kunnen worden via het EasyView 5 touchscreen.

MasterBus geïntegreerde accumonitor; deze wordt in dit geval gebruikt om de stroomsterkte en spanning van de solar laadregelaars te meten. Deze informatie kan via het EasyView 5 touchscreen uitgelezen worden.

Dit distributiemodel kan vier DC apparaten aansluiten op de DC groepen, zoals een acculader, omvormer, dynamo’s en zonnepanelen.

Maakt uitlezing en configureren van uw MasterBus systeem op de PC mogelijk.

Solar laadregelaar: 6x SCM60 MPPT-MB

De gegenereerde zonne-energie wordt opgeslagen in vijf Lithium Ion accu’s via een MPPT solar laadregelaar. Mastervolt’s kennis van zonne-energie in de netgekoppelde solar sector heeft geleid tot de ontwikkeling van een superefficiënte MPPT solar laadregelaar.

Vergeleken met andere solar laadregelaars, biedt de MPPT meer dan 30 % meer opbrengst uit zonnepanelen, wat extra waarde toevoegt aan de systeemopzet in het E-NA project.

Overige systeemcomponenten

 • 1 x EasyView 5, waterbestendige systeemmonitor met intuïtief touchscreen voor gedetailleerde systeeminformatie, zoals de opbrengst van de zonnepanelen in kWh;
 • 1 x GPRS Module, communiceer met uw systeem via uw smartphone of tablet;
 • 2 x Universeel Schakelcontact, dit vrij- programmeerbare contact kan worden aangepast en geprogrammeerd om uw MasterBus netwerk ongekende mogelijkheden te bieden;
 • 6 x veiligheidsrelais;
 • 5 x Class T zekering + zekeringhouder;
 • 2 x ANL zekering + zekeringhouder;
 • 1 x Pro Installer busbar.

Systeemtekening

Systeemtekening ENA