close

close
Home / Referenties / Mastervolt levert opnieuw een elektrisch systeem voor de Mobiele Commando Unit (MCU) van de Gelderse brandweer

Mastervolt levert opnieuw een elektrisch systeem voor de Mobiele Commando Unit (MCU) van de Gelderse brandweer

Bekijk systeemtekening

De brandweer Noord- en Oost-Gelderland is één van de 25 regionale brandweerkorpsen in Nederland, met 56 brandweerposten verdeeld over 22 gemeenten. Er wonen in dit gebied zo’n 870.000 mensen, op een oppervlakte van ruim 3.000 km2. De brandweer op regioniveau is onder andere inzetbaar bij rampen en calamiteiten, en werkt nauw samen met de hulpverlening, politie en gemeenten. Deze verantwoordelijkheid vereist betrouwbaar materieel, zoals de Mobiele Commando Unit (MCU), een mobiel calamiteitencentrum met alle noodzakelijke voorzieningen, op een DAF chassis.

Voor deze MCU levert Mastervolt - in samenwerking met Contour Advanced Systems en Wiegel Transport Equipment - een robuust en betrouwbaar energiesysteem. Dit systeem is onder meer voorzien van Lithium Ion accu’s, 3-fase acculaders, een krachtige sinusomvormer en een MasterBus CANbus-systeem met centrale uitlezing.

Beschrijving van het systeem

De basis van dit autonome systeem is de Mastervolt Lithium Ion accubank. De zes 24/5500 Lithium Ion Ultra accu’s, voorzien van de laatste Li-ion technologie en accumanagement functionaliteit, staan parallel geschakeld tot een totale accucapaciteit van 33 kWh. Daarbij heeft iedere accu een individuele T-zekering en afschakelrelais voor optimale veiligheid en betrouwbaarheid. De accubank wordt door de enkelfase acculader via 230 V netvoeding geladen, of door de 3-fase acculaders, gevoed vanuit de 400 Volt PTO. De PTO-regeling op de DAF motor laadt de accu’s met een laadstroom van 300 Ampère. De PTO en acculaders worden automatisch geactiveerd via het MasterBus (CANbus) systeem, op basis van de laadstatus van de Lithium Ion accubank. Op deze manier behoren platte accu’s tot het verleden.

Het Mastervolt EasyView display geeft een overzicht van de actuele accucapaciteit en alle aangesloten MasterBus componenten, inclusief het brandstofniveau. De Mass Sine 24/5000 sinusomvormer voedt alle 230 V belastingen in de Mobiele Commando Unit vanuit de accubank. De Mastervolt DC Distribution zorgt voor een veilige distributie van alle in- en uitgaande stromen, waarbij alle kabels worden gezekerd door een interne ANL zekering. Uiteraard worden eventuele zekeringsproblemen via het EasyView display aangegeven, en is de zichtbaarheid van alle MasterBus componenten naar wens in te delen. Het geautomatiseerde laadconcept waarborgt een betrouwbaar systeem tijdens crisissituaties, waardoor alle aandacht kan worden gericht op het bestrijden van de calamiteit.

Pluspunten van het systeem

 • Een uiterst betrouwbaar energiesysteem zonder gebruik van een traditionele generator.
 • Het elektrische systeem kan volledig autonoom de MCU aansturen, en onafhankelijk van het net werken.
 • De efficiënte en snel te laden Lithium Ion accubank heeft een totale accucapaciteit van maar liefst 33 kWh.
 • Laadstroom van 300 Ampère op 24 Volt door middel van drie Mastervolt 3-fase acculaders, gevoed via de geautomatiseerde 400 V PTO-regeling op de motor.
 • De Mastervolt Magic DC-DC converter zorgt voor stabiele voeding en galvanische scheiding voor gevoelige apparatuur.
 • Intuïtieve bediening en monitoring van het systeem via de EasyView 5, ook onder stressvolle omstandigheden.
 • Laag systeemgewicht door toepassing van de Mastervolt Lithium Ion accu’s en Mastervolt power elektronica, voorzien van de laatste hoogfrequent techniek.
 • De MasterBus USB Interface maakt uitlezing, configureren en update van het systeem op de PC mogelijk.
 • Service en onderhoud van het systeem op afstand mogelijk.
 • Betrouwbaar systeem in extreme situaties, met mogelijk hoge omgevingstemperaturen.
 • Centrale uitlezing (via EasyView display) van het brandstofniveau door middel van de TS1 ultrasone tankmeter, gekoppeld aan de MasterBus Tanklevel Interface.

Vertrouwd merk voor de Gelderse brandweer

Mastervolt is inmiddels een vertrouwd en bekend merk voor de Gelderse brandweer. Binnen Noord- en Oost Gelderland zijn behalve deze Mobiele Commando Unit (MCU) ook andere brandweervoertuigen uitgerust met elektrische systemen van Mastervolt:

 • Volkswagen Tiguan voertuigen voor de Hoofdofficieren van Dienst.
 • Toyota Landcruiser voertuigen voor de Officieren van Dienst.

Ook bij deze voertuigen is - net als bij de MCU - een betrouwbaar energiesysteem van het allergrootste belang; essentiële apparatuur en belangrijke brandweergereedschappen mogen niet weigeren in noodsituaties!

Systeemcomponenten

Systeemtekening