close

close
Home / Referenties / Mastervolt’s Volvo Ocean Race-systeem overtuigt eigenaar van Privateer Trawler

Mastervolt’s Volvo Ocean Race-systeem overtuigt eigenaar van Privateer Trawler

Bekijk systeemtekening

De heer Bol, eigenaar van een prachtige Privateer Trawler 50, heeft zich bij de keuze van de elektrische installatie niet door zomaar iemand laten adviseren. Hij stak - op advies van projectbegeleider Henk Boer - zijn licht op bij Arjen van Gent, shoremanager van het Brunel-team, dat deelnam in de Volvo Ocean Race van 2015/16. Uitgangspunt bij de bouw was dan ook: pas dezelfde Lithium Ion technologie van Mastervolt toe als in de Volvo Ocean Race boten.

Daarbij zochten eigenaar en bouwer naar de meest compacte oplossingen, die toch ruime onafhankelijkheid van het net zouden verschaffen. Een belangrijk punt uit het wensenpakket was ook dat men snel wilde laden om de draaitijd van de generator zo kort mogelijk te houden. Daarom is gekozen voor een totaal elektrisch boordsysteem. En door het positieve advies van Arjen van Gent was de eigenaar snel overtuigd dat het qua accu’s allemaal Li-ion accu’s van Mastervolt moesten worden; tot en met de hekschroefaccu aan toe.

Privateer Mastervolt systeem

Uitgangspunten

 • Een overzichtelijk te monitoren en intuïtief te bedienen elektrische installatie volgens de laatste stand van de techniek; inclusief koppelingen met de navigatieschermen van B&G.
 • Hoge laadcapaciteit; de complete gebruikers-accubank van zes MLI 24/5000 in parallel geschakeld laadt in zeer korte tijd naar 100 %, hetzij vanaf de wal, hetzij vanaf de generator.
 • Beperkte draaitijd van de generator: twee Alpha dynamo’s voeden parallel aan het acculaden de aangesloten belasting, zodat de draaitijd van de generator nòg verder wordt gereduceerd.
 • De laadbronnen krijgen alle benodigde accu-informatie van de Lithium Ion accu’s. Dit systeemconcept is het behoud van uw accu’s; overladen wordt voorkomen en zelfs kabelverliezen worden gemonitord en tijdens laden gecompenseerd: altijd 100 % efficiënt laden.
 • Om ruimte te besparen is er gekozen voor een gecombineerde acculader, omvormer en AC omschakelautomaat in één behuizing.
 • Door de grote verbruikers is voor 24 V accuspanning gekozen.
 • Navigeren, monitoren van systeemdata, en de bediening van power elektronica met één enkel display.Privateer Mastervolt systeem

Systeemkeuze

Acculader/omvormer: 3x Mass Combi Ultra 24/3500-100

In het systeem van de Privateer Trawler 50 “Bolwerk” zijn drie Mass Combi Ultra’s in parallel geschakeld. Dit geeft een totaal omvormervermogen van 10,5 kW en een totale acculaadstroom van 300 Ampère. De Mass Combi Ultra van Mastervolt is een acculader, omvormer en AC omschakelsysteem in één. Alle energiebronnen zoals generator, walstroom en accu’s kunnen op de Combi aangesloten worden. De Combi regelt en verdeelt de energie automatisch en zet de beschikbare bronnen transitieloos door. Hierdoor zijn de accu’s altijd geladen en bent u verzekerd van een stabiele AC spanning aan boord.

Accu’s: 7x MLI Ultra 24/5000 (waarvan één accu voor de hekschroef)

De hoge laadcapaciteit van het systeem zorgt ervoor dat de complete gebruikers­accubank van zes MLI 24/5000 accu’s in parallel geschakeld (30 kWh/1080 Ah) binnen een zeer korte tijd volledig naar 100 % laadt. De accubank kan ook, door het slimme, interne AC omschakelsysteem in de Mass Combi Ultra volledig automatisch, zowel vanaf de walaansluiting als met de generator, geladen worden. Daarmee heeft de “Bolwerk” een soort drijvende krachtcentrale aan boord. Ook voor de hekschroef is voor Lithium Ion technologie gekozen vanwege het lage gewicht, de geringe afmetingen en een extreem hoog rendement.

Opwekken: 2x Alpha 24/150 dynamo’s + 2x Alpha Pro laadregelaar

Er zijn twee Mastervolt hoogrendement dynamo’s met elk 150 Ampère geïnstalleerd op de twee aandrijfmotoren. De bijbehorende Alpha Pro laadregelaars zorgen voor een efficiënte 3-traps laadmethode, zodat de accu’s ook tijdens het varen met 300 Ampère worden geladen en onderhouden. De dynamo’s kunnen ook parallel aan het acculaden de aangesloten belasting voeden; dat zorgt voor een verdere reductie van de draaitijd van de generator.

MasterBus

Dankzij MasterBus communicatie zijn de Lithium Ion accu’s simpel aan alle Mastervolt laadbronnen te koppelen. De laadbronnen krijgen alle accu-informatie van de Li-ion accu’s door. Daardoor worden de accu’s te allen tijde veilig en efficiënt geladen. Dit ongeëvenaarde systeemconcept is het behoud van uw accu’s; u kunt ze namelijk niet overladen, omdat de status van de accu’s constant wordt gemonitord. Zelfs kabelverliezen worden door de accu’s doorgegeven en door de laadbronnen gecompenseerd voor een nòg efficiëntere lading.

Digitaal schakelen: 5x Output Interface, 4x Signal Interface, 2x Switch Control Interface, 1x CZone MasterBus Bridge Interface, 1x CZone Network Bridge Interface

De Privateer 50 “Bolwerk” is verder uitgerust met een geavanceerd CZone digitaal schakelsysteem, dat volledig is ingericht om met een paar knoppen controle over het hele systeem te hebben.

 • Het CZone systeem zorgt er bijvoorbeeld voor dat de generator automatisch wordt gestart om de accubank te laden wanneer deze een ‘bijna leeg’ niveau bereikt.
 • Ventilatoren in de motorruimte worden automatisch door CZone ingeschakeld wanneer de temperatuur te hoog oploopt.
 • Er is een integratie gemaakt met de navigatieschermen van B&G. Daarmee is het CZone digitaal schakelsysteem en het Mastervolt energiesysteem volledig vanaf deze schermen te bedienen en te monitoren. CZone en MasterBus zijn met elkaar verbonden door een CZone MasterBus Bridge Interface. Optimale overzichtelijkheid gegarandeerd!

Monitoring: EasyView 5

Deze waterdichte systeemmonitor met ‘daglicht afleesbaar’ scherm is eenvoudig af te lezen en te bedienen. Dankzij het kleurentouchscreen en meertalig menu, is het scherm een plezier om te bedienen. De gemakkelijk aan te passen ‘Favorieten’ pagina’s tonen alle relevante systeeminformatie in één oogopslag.

Overige systeemcomponenten

 • 11 kW generator;
 • 1 x AGM 12/70 startaccu;
 • 4 x AGM 12/130 startaccu’s;
 • 1 x ChargeMaster 24/30-3 voor het laden en onderhouden van de hekschroef accu en de startaccu’s;
 • 1 x Mass GI 7; lichtgewicht scheidingstransformator voor veilig gebruik van walstroom, van vitaal belang bij het voorkomen van elektrolyse en corrosie;
 • 1 x MasterBus USB Interface;
 • 1 x stroomkabel 32 A, 25 mtr, 4 mm2;
 • 1 x RVS netaansluiting, 2+PE, 32 A/230 V;
 • 7 x veiligheidsrelais 500 A; de installatie van een extern veiligheidsrelais is noodzakelijk en waarborgt de veiligheid van uw accu-installatie;
 • 17 x zekeringhouder met Class T zekering.

Systeemtekening