close

close
Home / Referenties / Romotech en Mastervolt zorgen voor stille, groene kracht

Romotech en Mastervolt zorgen voor stille, groene kracht

Bekijk systeemtekening

Romotech in het Nederlandse Papendrecht is importeur van Kohler & Lombardini verbrandings­motoren en onderdelen, en tevens producent van compacte generator- en waterpompsets en hybride energiesystemen. De Rohyb hybride generatorset is zo’n systeem. Het systeem is vooral bedoeld voor remote plaatsen en omstandigheden waar - al dan niet tijdelijk - geen elektriciteit beschikbaar is en toch stroom wordt gevraagd, en men niet een conventionele generatorset continue wil laten draaien.

Romotech Mastervolt systeem

In die gevallen is de Rohyb hybride generatorset de stille, groene kracht die tot 50 % minder brandstof verbruikt, tot 50 % minder geluid geeft en een tot 50 % lagere emissie heeft. Voor deze hybride generatorset met optionele zonnepanelen koos Romotech, in samenspraak met Mastervolt, voor een MLI Ultra 24/5000 Lithium Ion accu voor de opslag van stroom. Dit in combinatie met Mastervolt’s befaamde acculader/omvormer, de Mass Combi Ultra 24/3500 en de Solar ChargeMaster SCM60 laadregelaar.

Een belangrijk uitgangspunt was dat de set geschikt moest zijn voor piekbelastingen, zoals gewenst bij de energievoorziening van een bouwkeet/mobiele kantoorunit op een bouwplaats of een powerplant. Als daar alle medewerkers met hun werkdag beginnen, is er veel energie nodig voor verlichting, verwarming, computers, koffiemachine en andere apparatuur. Gedurende de ochtend worden de meeste verbruikers weer uitgeschakeld en daalt de energiebehoefte beduidend. De toepassing van een hybride systeem is voor deze sterk wisselende stroomvraag uitermate geschikt. Immers, op het moment dat de energiebehoefte vermindert slaat de generator automatisch af en wordt de energievoorziening via het omvormerdeel van de Mass Combi geregeld. Dat levert minder draaiuren en slijtage op, en geeft een lager brandstofverbruik en minder vervuiling.

Romotech Mastervolt systeem

Overigens is het Rohyb-systeem ook voor mobiele toepassingen geschikt en kan met een inbouwhoogte van slechts 65 cm, ook ‘underfloor’ (bijvoorbeeld bij een vrachtwagen) worden ingebouwd.

Uitgangspunten

  • Betrouwbare opslag in de vorm van een MLI Ultra 24/5000 Lithium Ion accu;
  • Snelle laadtijd gewenst; binnen een uur weer vol geladen;
  • Minder draaiuren van de generator voor minder brandstofverbruik, minder geluid en minder onderhoud;
  • Slim en transitieloos schakelen tussen netaansluiting, generator en omvormer. Eventueel kunnen de accu’s via de zonne­panelen bijgeladen worden.

Energieverbruik

De belasting springt naar een vermogen dat groter is dan de omvormer kan leveren. De generator wordt automatisch gestart om de extra 4,5 kW vermogen bij te leveren. Dit is de bijleverfunctie van de Mass Combi Ultra.

De Rohyb kan nu een totaal vermogen van 11,5 kW leveren. Wanneer de belasting weer omlaag gaat kan de generator, parallel aan het voeden van de belasting, de accubank laden.

De accu bereikt een lage status van 20 %. De generator wordt nu automatisch gestart om de accu te laden.

Energieverbruik Romotech

Systeemkeuze

Accu: Mastervolt MLI Ultra 24/5000

De allerbeste Lithium Ion technologie voor zware omstandigheden (hoge laad-/ontlaadstroom, vochtige omgeving, mechanische schokken of trillingen). Met een alert Battery Management System dat zorgt voor optimaal gebruik van elke afzonderlijke cel, zelfs tijdens het snel laden en ontladen, en geïntegreerde accumonitoring die altijd de actuele staat van uw accu aangeeft.

Acculader/omvormer: Mass Combi Ultra 24/3500

De Mass Combi Ultra is beschikbaar in 12, 24 en 48V modellen met bij­horende laad- en omvormervermogens. Voor hogere vermogens tot 35 kW kan de Combi Ultra in parallel of 3-fase configuratie geschakeld worden.

Laadregelaar: SCM60 MPPT-MB

De SCM60 MPPT-MB is de grootste MPPT solar laadregelaar van Mastervolt. Met een aansluitmogelijkheid van 600 tot 3600 Wp aan zonnepanelen, aansluiting voor 12, 24 en 48 Volt accubanken en geïntegreerde MasterBus aansluiting is deze laadregelaar bij uitstek geschikt voor middelgrote en grote systemen, zoals deze hybride generatorset van Romotech. De innovatieve techniek in de Mastervolt MPPT-laadregelaars verhoogt ook nog eens het rendement van de zonnepanelen. In vergelijking met PWM-regelaars laadt de SCM60 MPPT-MB uw accu’s tot 30 % sneller, met hetzelfde aantal panelen!

Overige systeemcomponenten

Systeemtekening

Systeemtekening Romotech