close

close
Home / Referenties / Ultramodern elektrisch systeem voor traditioneel vissersschip

Ultramodern elektrisch systeem voor traditioneel vissersschip

Bekijk systeemtekening

Chris Beuker Maritiem in het Nederlandse Groningen kreeg in 2016 van Jos Jellema de opdracht om een toonaangevende, splinternieuwe Lemsteraak te bouwen. Dit schip van 12.85 m moest volledig aan de wensen van de opdrachtgever voldoen, waarbij het uitgangspunt was een schip te bouwen “waar wij tot ons 70e jaar mee kunnen zeilen”.

Lemsteraak Mastervolt systeem

De Lemsteraken zijn traditionele vissersschepen en het kenmerkende uiterlijk mocht daarbij niet verloren gaan. Getuige de vele lovende artikelen over dit schip - onder andere in het toonaangevende tijdschrift “Spiegel der Zeilvaart” - zijn de ontwerpers, bouwers en de eigenaar daarin meer dan geslaagd. Het resultaat is een ranker en smaller ‘gesneden’ schip, dat sprintsnelheid combineert met heel veel comfort.

Geheel in de tijdgeest heeft het schip een hybride aandrijving voor geruisloos elektrisch varen, en beschikt daarvoor over een Lithium Ion accubank (6 x MLI 24/5000, geschikt voor 48 V met 15 kW capaciteit), voldoende voor 4,5 uren varen met 5 knopen bootsnelheid. De accubank laat zich binnen 2,5 uren weer volladen.

In samenwerking met Karyvo Sneek, die de volledige installatie en aansturing van alle elektronica verzorgde, is een CZone MasterBus systeem door het hele schip aangelegd, met alle benodigde software centraal toegankelijk in een groot touchscreen in de motorkist. Het CZone systeem zorgt er o.a. voor dat alle lieren (om het schip en de zeilen te bedienen) volledig naar klantwens en vanuit de kuip te bedienen zijn.

Voor de 12 Volt gebruikers is gekozen voor een extra 12/2500 Mastervolt Li-ion accu. Deze accu wordt separaat geladen door een ChargeMaster 12/50, die op de geschakelde uitgang van de Mass Combi Ultra aangesloten is. Omdat de eigenaar bij zijn vaste ligplaats maximaal 16 A walaansluiting heeft, is er gekozen voor twee walaansluitingen, die beide een 48 Volt Mass Combi Ultra voeden. Hierdoor heeft de eigenaar 100 Ampère laadcapaciteit en totaal 7 kW aan omvormvermogen voor gebruikers, zoals een kookplaat en een cooker.

Met dit systeem en het prachtige traditionele schip is de eigenaar zeer content. Hij kan nu geruisloos en comfortabel varen. Bovendien zorgt het CZone systeem er mede voor dat de aak eenvoudig en zonder hoge inspanning door de eigenaar te zeilen is, desnoods tot op late leeftijd.

Lemsteraak Mastervolt systeem

Uitgangspunten

  • Het schip moet op latere leeftijd ook nog goed te varen zijn, vandaar voorzieningen om lieren en zeilen elektrisch te bedienen.
  • Op verzoek van de eigenaar een zo groen mogelijk schip, vandaar de keuze voor een lichte motor en primair elektrische aandrijving.
  • Met een elektrische vaartijd van 4,5 uur bij 5 knopen kan lange tijd gevaren worden; daarna kan met behulp van de motor de accubank weer volledig geladen worden (regeneratie).

Systeemkeuze

Acculader/omvormer: 2x Mass Combi 48/3500-50

De Mass Combi Ultra is een 50 A acculader, 3500 W omvormer en AC omschakelkast in één. Alle energiebronnen zoals generator, walstroom en accu’s kunnen op deze Combi aangesloten worden. De Combi regelt en verdeelt de energie automatisch en zet de beschikbare bronnen transitieloos door. Hierdoor zijn de accu’s altijd voldoende geladen en bent u verzekerd van een stabiele AC spanning voor het gebruik van elektrische apparatuur aan boord. Deze ‘alles in één’ oplossing zorgt voor optimaal installatiegemak en comfort. Door de hybride aandrijving is er gekozen voor 48 Volt.

Accu: 6x MLI Ultra 24/5000

De MLI Ultra serie biedt u de allerbeste Lithium Ion technologie voor de zwaarste omstandigheden (hoge laad-/ontlaadstroom, vochtige omgeving, mechanische schokken of trillingen). Om dat aan te kunnen, beschikken de MLI Ultra accu’s naast een selectie van de beste lithium-ijzerfosfaatcellen over een robuuste, waterdichte behuizing en een slim Battery Management System (BMS).

Bediening: Wireless Interface + WI MasterBus stekker

Door de Wireless Interface en de gratis te downloaden Mastervolt app is het volledige systeem te monitoren en bedienen vanaf een iPad. De Wireless Interface zorgt voor een draadloze verbinding tussen de iPad en het Mastervolt systeem en kan ook als ‘cliënt’ van de hoofdrouter fungeren, met als voordeel dat u op één WiFi netwerk inlogt om gebruik te maken van internet en andere applicaties.

Overige systeemcomponenten

Systeemtekening

Systeemtekening Lemsteraak