close

close
Home / Systemen / Een Mastervolt systeem voor zorgeloos vaarplezier

Een Mastervolt systeem voor zorgeloos vaarplezier

 

Toepassing

Een motorjacht tussen de 25 en 35 ft

Gebruik

Meestal dagtochten, ’s avonds in een haven

Bijzonderheden     

Normale voorzieningen aan boord

 

Bekijk systeemtekening

Vaarprofiel

Het hier beschreven Mastervolt systeem gaat uit van een veel voorkomende gebruikssituatie. U vaart ’s ochtends uit de haven om met 2 tot 4 personen te genieten van een dagtochtje met uw motorboot op het water. ’s Avonds doet u uw eigen haven weer aan of u “hopt” van de ene naar de andere haven. Daar heeft u de beschikking over walstroom. U heeft de gebruikelijke en reguliere apparatuur aan boord, maar wilt ook meegenomen apparatuur zoals uw laptop kunnen gebruiken.

Energieverbruik 

energieverbruik 20-30ft

*   De waterpomp loopt voor 1/10 van de tijd, wat een gemiddelde van 3 Watt betekent.
** De koelkast is 1/5 deel van de tijd aan, wat overeenkomt met een gemiddelde van 10 Watt

Uitgangspunten

  • De maximale AC capaciteit is 50 Watt voor de laptop en telefoon/tablet lader. 
  • Uw navigatiestation heeft bijvoorbeeld GPS en een snelheids- en dieptemeter. 
  • Ultiem gemak: met een omvormer aan boord kunnen u en uw gasten de standaard telefoon- en laptop-adapter gebruiken.

Systeemkeuze

Een systeem met een aparte acculader en omvormer biedt maximale flexibiliteit en betrouwbaarheid. De lader zorgt altijd voor een optimale lading, zelfs wanneer de beschikbare walstroom beperkt is, fluctuerend of onbetrouwbaar. De omvormer heeft een zuivere sinusuitgang voor uw gevoelige elektronica aan boord. Stroom is beschikbaar wanneer u deze nodig hebt.

Gebruikersaccu: MVG 12/120 

Het totaal aantal AC en DC apparaten vereist ongeveer 0,6 kWh. Volledig ontladen van de accu’s is niet aan te raden, kies dus voor een maximum van 50% ontlading = 1,2 kWh. Rekening houdend met het installatiegemak en een aantal standaardapparaten (zoals verlichting), is gekozen voor een 12 V systeem. De vereiste accucapaciteit is 1,2 kWh / 12 V = 100 Ah. 

Acculader: ChargeMaster 12/25-3

Onder normale omstandigheden gaan wij uit van 25% van de accucapaciteit bij de keuze van een acculader: 25% van 100 Ah vereist een 25 A acculader. In dit geval is de ChargeMaster 12/25-3 een uitstekende keuze. Deze is zelfs in staat om tot drie accubanken te laden. In dit geval gebruikt u twee van de drie uitgangen. Eén voor de gebruikersaccu en één voor de startaccu van de motor. Dit geeft u de flexibiliteit om later een andere accu toe te voegen. Daarnaast kunt u deze derde uitgang gebruiken voor een tweede startaccu, als je twee motoren, of voor een boegschroefaccu. 

Omvormer: AC Master 12/300

De AC Master 12/300 kan alle belastingen op hetzelfde moment van stroom voorzien. 

Monitoring: DC Systems Monitor (DCSM)

Configureer de DCSM om de gegevens in analoge, digitale en grafische vorm te tonen. Bewaakt de lading en ontlading in Ampères voor twee accubanken, de resterende capaciteit in Ah en % van de accustatus, het tankvloeistofniveau en de status van belangrijke circuits (aan/uit).

Overige systeemcomponenten

Systeemtekening

Een motorjacht tussen de 20 en 30 ft