close

close
Home / Systemen / Een weekend met de zeilen strak…

Een weekend met de zeilen strak…

 

Toepassing

30-40 ft zeilschip

Gebruik

Weekendje zeilen; niet altijd walstroom beschikbaar

Bijzonderheden     

Luxe voorzieningen aan boord

 

Bekijk systeemtekening

Vaarprofiel

Stel u voor: u vertrekt vrijdagmiddag vanuit de haven voor een weekendje heerlijk zeilen. Er staat een goede wind, dus de zeilen staan strak. Het hele weekend blijft ‘t trouwens geweldig zeilweer, dus u geniet met volle teugen. Aan boord zorgt uw Mastervolt systeem dat u zich verder nergens zorgen om hoeft te maken.

Energieverbruik

Energieverbruik 30-40ft zeil

* De waterpomp loopt voor 1/10 van de tijd, wat een gemiddelde van 3 Watt betekent.

Uitgangspunten

  • Uw navigatiestation heeft bijvoorbeeld GPS, een plotter en een snelheids-, wind- en dieptemeter. 
  • U wilt optimaal bedienings- en monitoringgemak; op een centrale plek. 
  • Door de korte kabellengtes is gekozen voor 12 Volt.

Systeemkeuze

Een systeem met een aparte acculader en omvormer biedt maximale flexibiliteit en betrouwbaarheid. De lader zorgt altijd voor een optimale lading, zelfs wanneer de beschikbare walstroom beperkt is, fluctuerend of onbetrouwbaar. De omvormer heeft een zuivere sinusuitgang voor uw gevoelige elektronica aan boord. Stroom is beschikbaar wanneer u deze nodig hebt.

Gebruikersaccu: MVG 12/200

Het totaal aantal AC en DC apparaten vereist ongeveer 1.2 kWh. Volledig ontladen van de accu’s is niet aan te raden, kies dus voor een maximum van 50% ontlading = 2.4 kWh. Rekening houdend met het installatiegemak en een aantal standaardapparaten (zoals verlichting), is gekozen voor een 12 V systeem. De vereiste accucapaciteit is 2.4 kWh / 12 V = 200 Ah. 

Acculader: ChargeMaster 12/50-3

Onder normale omstandigheden gaan wij uit van 25% van de accucapaciteit bij de keuze van een acculader: 25% van 200 Ah vereist een 50 A acculader. In dit geval is de ChargeMaster 12/50-3 een uitstekende keuze. Deze is zelfs in staat om tot drie accubanken te laden. In dit geval gebruikt u twee van de drie uitgangen. Eén voor de gebruikersaccu en één voor de startaccu van de motor. Dit geeft u de flexibiliteit om later een andere accu toe te voegen. Daarnaast kunt u deze derde uitgang gebruiken voor een tweede startaccu, als je twee motoren, of voor een boegschroefaccu. 

Omvormer: AC Master 12/300

De AC Master 12/300 kan alle belastingen op hetzelfde moment van stroom voorzien. 

Monitoring: Masterlink BTM-III

De Masterlink BTM-III accumonitor geeft een accurate aanduiding van de spanning, stroomsterkte, resterende tijd en resterende capaciteit van accubank 1 en de spanning en ingeschatte capaciteit van accubanken 2 en 3. De ingebouwde microprocessor berekent de resterende capaciteit en bewaart de historische gegevens. 

Other system components

Systeemtekening

30-40 ft zeilschip