close

close
Home / Systemen / Mass Combi in netgekoppeld zonne-energiesysteem

Mass Combi in netgekoppeld zonne-energiesysteem

Bekijk systeemtekening

Systeembeschrijving

Het gebruik van lokale energieopslag in combinatie met een netgekoppelde installatie met zonnepanelen in huis of bedrijfspand wint wereldwijd aan populariteit. Door middel van energieopslag wordt het eigenverbruik (de hoeveelheid opgewekte zonne-energie die ook daadwerkelijk zelf gebruikt wordt) drastisch verhoogd. De voordelen zijn kostenbesparing door minder energieafname uit het elektriciteitsnet, zekerheid van gebruik van eigen groene energie en verhoogde autonomie. Een extra voordeel is de back-up functie wanneer een stroomstoring optreedt in het elektriciteitsnet.

Mass Combi zonne-energiesysteem


Onderstaand een voorbeeld van een netgekoppeld zonne-energiesysteem met energieopslag. De Mastervolt producten in dit systeem worden via MasterBus zodanig op elkaar afgestemd dat het stroomverbruik uit het elektriciteitsnet wordt gereduceerd tot een minimum. Wanneer de zon schijnt zal het systeem de zonne-energie met onderstaande prioriteit inzetten:

  • De AC gebruikers in huis van stroom voorzien.
  • De aanwezige accu’s laden. 
  • Teruglevering overschot zonne-energie aan het elektriciteitsnet.

opwekken, opslag, verbruik

De zonne-energie die wordt opgewekt maar niet meteen wordt verbruikt, zal worden opgeslagen in de accu’s. Deze opgeslagen energie wordt ingezet in de ochtend en avond, wanneer het verbruik (meestal) hoger is dan de beschikbare hoeveelheid zonne-energie.

Wanneer er minder zonne-energie beschikbaar is dan op dat moment nodig, zal in eerste instantie de opgeslagen energie in de accu’s gebruikt worden. Pas wanneer de accu’s ‘leeg’ zijn (= de minimale laadtoestand die nodig is voor behoud van de levensduur) zal er stroom uit het elektriciteitsnet betrokken worden. Op deze manier wordt er zoveel mogelijk lokaal opgewekte energie verbruikt en heeft u altijd een betrouwbare stroomvoorziening. Wanneer zich in het elektriciteitsnet een stroomstoring voordoet zal de Mass Combi in autonoom/stand-alone bedrijf de stroomvoorziening naadloos overnemen.

Systeemtekening

Mass Combi zonne-energiesysteem