close

close
Home / Systemen / Ultiem comfort op het water

Ultiem comfort op het water

 

Toepassing Een motorjacht tussen de 35 en 40 ft
Gebruik Langere tochten in het weekend
Bijzonderheden     Comfortabele voorzieningen aan boord 

 

Bekijk systeemtekening

Vaarprofiel

Meestal een weekend of midweek varen, waarbij u ook wel eens een nachtje voor anker gaat zonder dat u de beschikking heeft over walstroom. Dat betekent dat u over voldoende stroom moet beschikken om twee dagen probleemloos te kunnen varen en te genieten. U wilt prettig comfort aan boord, zoals bijvoorbeeld een grote koelkast, een magnetron/oven­combinatie en een luxe koffie/espressomachine. U wilt aan boord ook kunnen internetten en e-mailen en eventueel (mede)navigeren met behulp van de laptop. Verder een muziekje aan boord onder het varen en zo nu en dan uw favoriete TV programma volgen.

Energieverbruik

energieverbruik 30-40ft

* De koelkast is 1/5 deel van de tijd aan, wat overeenkomt met een gemiddelde van 10 Watt.

Uitgangspunten

 • U wilt optimaal bedieningsgemak; niet alleen op een centrale plek, maar bijvoorbeeld ook naast uw bed of in de machinekamer. 
 • Uw schip heeft diverse pompen; o.a. water-, douche-, toilet- en bilgepompen. 
 • U wilt optimaal bedieningsgemak; niet alleen op een centrale plek, maar bijvoorbeeld ook naast uw bed of in de machinekamer.

Systeemkeuze

Eén van de voordelen van de Mass Combi is de mogelijkheid om apparaten van stroom te voorzien wanneer de netspanning beperkt is, door het gebruik van energie uit uw accu’s. Zo kan bijvoorbeeld een 10 A apparaat van stroom worden voorzien door een 4 A walverbinding. Bovendien is het ontwerp van de Mass Combi uniek en kenmerkend voor Mastervolt. In plaats van het installeren van zware transformatoren biedt onze lichtgewicht, hoogfrequente technologie grote voordelen ten aanzien van grootte, gewicht en geluid (geen gebrom!). De technologie zorgt ook voor een uitzonderlijk hoog rendement met een minimaal conversieverlies en een laag nullast-verbruik. De meegeleverde accutemperatuursensor zorgt ervoor dat de accu’s optimaal geladen worden. De Mass Combi voldoet aan al uw eisen, en meer!

Accu’s: 2 x MVG 12/140 Ah

Het totaal van AC en DC apparaten vereist ongeveer 1 kWh per dag (2 kWh in totaal). De accu’s volledig ontladen is niet verstandig. Kies daarom voor maximaal 50% ontlading = 4 kWh. Rekening houdend met de diverse apparaten en vereiste piekbelastingen raden wij een 12 V systeem aan. De benodigde accucapaciteit is 4 kWh/12 V = ± 330 Ah. 

Lader/omvormer: Mass Combi 12/1600-60

280 Ah heeft tenminste 25% van de accucapaciteit nodig voor het laadvermogen, dus in dit geval kiezen wij voor 60 A laadvermogen via de Mass Combi. De Mass Combi heeft een acculader waarmee u twee accubanken snel, veilig en volledig kunt laden; start- en gebruikersaccu kunnen apart worden geladen. Daarnaast kan de Mass Combi ook gebruikt worden voor het omzetten van de stroom voor uw AC toepassingen. Alles tegelijkertijd gebruiken is ook mogelijk.

Monitoring: EasyView 5

Dit touchscreen bedieningspaneel is eenvoudig af te lezen en te bedienen. De grijze knop zet de display aan of uit of vergrendelt deze, terwijl alle andere functies kunnen worden bediend via het touchscreen. 

Digitale distributie

De producten in dit systeem communiceren met elkaar via MasterBus. Dit briljant eenvoudige platform voor communicatie en verbindingen zorgt ervoor dat alle componenten ‘dezelfde taal spreken’. Een communicatieprotocol met hoge snelheid CANbus-technologie.

1 x MasterShunt 500

MasterBus geïntegreerde accumonitor, met uitgebreide informatie over de status van uw accu’s voor een geoptimaliseerd laadproces: o.a. spanning, stroom, resterende tijd en verbruikte capaciteit in procenten. 

2 x DC Distribution 500 met 4 zekeringen

Het distributiemodel kan vier DC apparaten aansluiten op de DC groepen, zoals een acculader, omvormer, dynamo’s en zonnepanelen. 

Overige systeemcomponenten

 • 1 x AGM 12/130 startaccu.
 • 1 x Mass GI 3.5 kVA/16 A; lichtgewicht scheidingstransformator voor veilig gebruik van walstroom, van vitaal belang bij het voorkomen van elektrolyse en corrosie van stalen of aluminium boten. 
 • 1 x Charge Mate Pro; de ultieme oplossing voor het tegelijk laden van meerdere accu’s, compatibel met elk type dynamo/lader. 
 • 4 x Shore Fix, 16 A/30 mA aardlek-schakelaars. 
 • 1 x walstroomkabel 16 A, 25 mtr
 • 1 x walstroomaansluiting 2+PE, 16 A / 230 V
 • 2 x accuschakelaar voor het in- en uitschakelen van apparaten die aan de accu verbonden zijn. 
 • 1 x Spotlight Chrome; de meest veelzijdige, duurzame, stabiele en makkelijk te bedienen schijnwerper die verkrijgbaar is.

Systeemtekening