close

close
Home / Veelgestelde vragen over accu's

Veelgestelde vragen over accu's

Mastervolt accu's

Hoe lang duurt het voordat mijn accu leeg is?

Uiteraard is dit afhankelijk van de accucapaciteit en het verbruik van de aangesloten apparatuur. Wel is het zo dat hoe sneller de accu ontlaadt, hoe minder energie hij kan leveren. Omgekeerd is dit ook zo: hoe langzamer de accu ontlaadt, hoe meer energie u eruit haalt. Een 100 Ah loodzuur accu levert een stroom van 5 ampère voor 20 uur, hierbij zakt de spanning niet onder de 10,5 V. De accu heeft dan 100 Ah geleverd. Indien dezelfde accu met 100 Ampère belast wordt, dan kan de accu dit maar voor 45 minuten leveren. Na 45 minuten is de accuspanning gezakt naar 10,5 V en is de accu leeg. De accu heeft dan 75 Ah uur geleverd. In tegenstelling tot de loodzuur accu’s wordt de capaciteit van Lithium Ion accu’s niet aangetast door de aangesloten apparaten. Een Lithium Ion accu zal, onafhankelijk van de aangesloten apparaten, altijd 100 % capaciteit leveren.

Hoe lang gaat mijn accu mee?

Hoe lang een accu mee gaat hangt mede af van hoe vaak en hoe diep u de accu ontlaadt. Verder is het van belang dat u de accu goed en met de juiste lader laadt. Bij normaal gebruik tijdens vakantie en weekenden is een gebruiksduur van 5 tot 7 jaar voor de Gel en AGM accu’s geen uitzondering. Indien u de accu’s vaak ontlaadt, dient u de capaciteit hierop af te stemmen. Ook is het een optie om 2 V cellen toe te passen. Voor deze accu’s is een gebruiksduur van 15 jaar geen uitzondering, mits goed geladen en met de juiste capaciteit. Lithium Ion accu’s zijn ‘top of the bill’. U kunt ze ultrasnel laden en ontladen en ze gaan tot drie keer langer mee dan andere soorten accu’s.

Wat is serieschakeling en parallelschakeling?

Serieschakeling

Serieschakeling gebruikt u om de spanning te verhogen. De capaciteit bij serieschakeling blijft gelijk. Twee accu’s van 12 V 120 Ah in serie geschakeld maken een accubank van 24 V 120 Ah. Bij een serieschakeling verbindt u de plus van de ene accu met de min van de andere accu. De overgebleven plus en min verbindt u met het systeem. Accu’s met verschillende capaciteiten moet u nooit met elkaar in serie schakelen.

Serieschakeling

Parallelschakeling

Parallelschakeling past u toe om meer capaciteit te verkrijgen. De plus aansluiting van de accu’s verbindt u met elkaar, evenals de min aansluiting van alle accu’s. De bekabeling van de accu naar het systeem dient te zijn; plus van accu 1 en de min van accu 2 (of de laatste in de parallelschakeling).

parallelschakeling

Serie-/parallelschakeling

Als er een 24 V accubank nodig is met meer vermogen maakt u een combinatie van serie- en parallelschakelingen. De bekabeling van de accu naar het systeem dient kruislings te zijn: plus van accu 1 en de min van accu 2 (of de laatste in de parallelschakeling).

serie-parallelschakeling

Mastervolt levert ook 2 V, 6 V en 24 V accu’s; het principe van serie- en parallelschakeling blijft dan hetzelde.

MASTERTIP

Zorg voor voldoende ruimte tussen de accu’s bij installatie van meerdere accu’s. Er moet een ‘vinger’ tussen de naast elkaar geplaatste accu’s kunnen. Dit om de vrijgekomen warmte af te voeren.

Wat absoluut NIET goed is voor een Gel, AGM of Lithium Ion accu

  • Verkeerde laadspanning. Een te lage spanning zorgt ervoor dat de accu niet 100 % vol geladen wordt, waardoor het sulfaat op de platen verhardt en de accu zijn capaciteit verliest. Een te hoge spanning zorgt er voor dat de accu’s iets gaan gassen en er dus waterverlies ontstaat, waardoor de accu’s uitdrogen.
  • Te diepe ontlading. De accu verder ontladen dan de capaciteit verkort de levensduur.
  • Een te grote rimpel op de laadspanning. Ouderwetse goedkope laders hebben vaak een grote rimpel (spanningsvariatie) op hun uitgangspanning.
  • Gebruik van een dynamo zonder 3-trapsregelaar, een te hoge omgevings­temperatuur en (niet) temperatuur gecompenseerd laden.
  • De MLI accu niet laden zonder veiligheidsmaatregelen, zoals een veiligheidsrelais.

Kan ik mijn accu’s gedurende de winter aangesloten laten?

Dit kan probleemloos met alle Mastervolt accu’s en is zelfs goed voor de accu, aangezien de lagere temperatuur de levensduur aanzienlijk verlengt. Wel dienen de accu’s volledig geladen te zijn, en mogen er geen verbruikers op de accu aangesloten zijn. Let hierbij op verborgen verbruikers zoals Voltmeters, klokjes, en het geheugen van de autoradio. Indien de accu aangesloten wordt op een Mastervolt acculader met een 3-traps+ laadkarakteristiek wordt de accu elke 12 dagen bijgeladen, zodat de accu in perfecte conditie blijft. Mocht de accu niet aangesloten zijn, is het raadzaam om naast het loskoppelen van alle verbruikers, de stroom eens per twee of drie weken aan te sluiten, zodat de accu’s bijgeladen kunnen worden. Als u in de winter geen toegang hebt tot stroom, adviseren wij om de accu’s volledig te laden en de accupolen los te koppelen, zodat kleine apparaten uw accu niet kunnen ontladen. Wij adviseren u om uw accu’s in ieder geval elke twee maanden volledig te laden, evenals voor ingebruikname. Natte accu’s dient u regelmatig bij te laden om bevriezing te voorkomen.

Wat voor onderhoud hebben Gel, AGM en Lithium Ion accu’s nodig?

Gel, AGM en Lithium Ion accu’s hebben, in tegenstelling tot traditionele open accu’s, geen onderhoud nodig. Dit betekent dat u deze accu’s op elke plaats kunt monteren. Wel adviseert Mastervolt om 1 x per jaar alle verbindingen te controleren of ze nog goed vastzitten en om de bovenzijde schoon te maken met een licht bevochtigde doek. De accu’s moet u wel steeds volledig laden voor maximale levensduur.

<< Terug naar overzicht