close

close
Home / Veelgestelde vragen over CZone®

Veelgestelde vragen over CZone®

Vraag 1 Wat is NMEA 2000?

NMEA 2000 is een ‘plug & play’ communicatiestandaard voor de elektronica gebaseerd op het Controller Area Network (CAN). Het netwerk geeft gegevens voor commando’s door en communiceert (bijv. tankniveaus) tussen NMEA 2000 apparaten.

Vraag 2 Wat is een PGN?

Alle verzonden gegevens in een NMEA 2000 netwerk zijn onderverdeeld in groepen. Deze groepen worden aangeduid met een parameter groepsnummer (PGN) dat het soort gegevens van de groep beschrijft. Het CZone systeem kan bepaalde monitorings-PGN’s delen met andere NMEA 2000 compatibele apparaten, zoals motortemperatuur, druk, SOG, accubewaking, etc.

Vraag 3 Hoeveel apparaten kan ik op het NMEA 2000 netwerk aansluiten?

Er kunnen tot vijftig NMEA 2000 devices worden aangesloten op elk NMEA 2000 netwerk. Het is belangrijk dat er niet meer dan 3 V spanningsval is van het apparaat dat het verst verwijderd is van de stroombron. Als er meer dan 50 apparaten aangesloten zijn of de spanningsval groter is dan 3 V, dan kan een CZone Network Bridge Interface geïnstalleerd worden om het netwerk uit te breiden tot maximaal 252 apparaten.

Vraag 4 Hoe sluit ik een NMEA 2000 netwerk aan?

Het belangrijkste communicatiekanaal van het NMEA 2000 netwerk is de backbone waarop uw NMEA 2000 netwerk aangesloten wordt. Elk NMEA 2000 apparaat wordt aangesloten op deze backbone met een T-stekker. De NMEA 2000 backbone moet op 12 V DC worden aangesloten en aan beide uiteinden van het netwerk moeten afsluitweerstanden worden geïnstalleerd voor een correcte werking. Een ringnetwerk is niet toegestaan.

Vraag 5 Wat zijn de stroomvereisten op het NMEA 2000 netwerk?

Uw NMEA 2000 netwerk moet worden aangesloten op een 12 V DC voedingsbron. Sluit het netwerk niet aan op een andere spanningsbron, zoals 24 V. Lever de stroom zo dicht mogelijk aan bij het centrum van de backbone. Sluit het NMEA 2000 netwerk niet aan voor het leveren van stroom aan meer dan één locatie, tenzij een CZone Network Bridge Interface wordt gebruikt.

Vraag 6 Welke kabels moet ik gebruiken?

Wij adviseren de Mastervolt NMEA 2000 kabels te gebruiken. Deze NMEA 2000 kabels zorgen voor een lagere spanningsval dan de standaard Micro-kabels. Dit beperkt de totale spanningsval op de langere backbone in een CZone netwerk.

Vraag 7 Wat is de maximale lengte voor een kabel met spanningsval?

De maximale lengte van een kabel met een enkele spanningsval voor een NMEA 2000-apparaat is 6 m (20 ft).

Vraag 8 Kan ik andere apparaten aansluiten op het CZone NMEA 2000 netwerk?

Ja, dat is mogelijk. CZone apparaten zijn NMEA 2000 gecertificeerd, dus compatibel met andere NMEA 2000 gecertificeerde apparaten. Deze kunnen dus aangesloten worden en communiceren op hetzelfde netwerk.

Vraag 9 Wat gebeurt er als een CZone module is beschadigd?

Alle CZone modules bieden ‘plug & play’ installatie. Dit betekent dat bij vervanging van een CZone module alleen de instelling van de DIP switch gekopieerd dient te worden naar de nieuwe module, waarna deze in het systeem geplugd kan worden. Het systeem zal de module herkennen aan de DIP switch-instelling en automatisch configureren.

Vraag 10 Wat gebeurt er als het CZone netwerk uitvalt?

Als het CZone netwerk uitvalt, kunnen alle belastingen die via CZone bediend worden nog steeds van stroom worden voorzien door het lokaliseren van de (Combination) Output Interface en het plaatsen van een hardware-zekering op de by-pass positie.

Vraag 11 Hoe configureer ik het CZone systeem?

Het CZone systeem kan eenvoudig geconfigureerd worden met behulp van een Windows PC of laptop die verbonden is met het netwerk via de USB CAN adapter.

Vraag 12 Kan CZone worden aangesloten op MasterBus?

Ja, dat is mogelijk met een CZone MasterBus Bridge Interface of een Wireless Interface.

CZone bridge en kabel

<< Terug naar overzicht