close

close
Home / Veelgestelde vragen over MasterBus

Veelgestelde vragen over MasterBus

Vraag 1 Wat is MasterBus?

MasterBus is een protocol voor het uitwisselen van informatie tussen de aangesloten componenten binnen een elektrisch systeem. MasterBus is tevens de standaard voor een ‘plug & play’ informatiesysteem voor (de)centrale bediening, service en monitoring. U krijgt met MasterBus een eenvoudig, logisch en betrouwbaar energiesysteem.

Vraag 2 Wat kan ik met MasterBus?

Een MasterBus systeem is ongekend flexibel en kan naar wens worden ontworpen en uitgebreid. Ook is het mogelijk met diverse handige interfaces allerlei conventionele producten aan te sluiten op MasterBus. Via de MasterBus USB Interface kunt u het systeem bijvoorbeeld aansluiten op een PC of laptop.

Vraag 3 Kan ik andere producten aansluiten op MasterBus?

Ja, dat kan. MasterBus is weliswaar een Mastervolt-specifiek protocol, maar toch kunnen ook niet-Mastervolt producten worden aangesloten op het systeem. Bijvoorbeeld producten met NMEA 2000 aansluiting, een veel gebruikte maritieme standaard. Dit type producten sluit u snel en probleemloos aan via de MasterBus NMEA 2000 Interface. Het MasterBus netwerk kan bovendien in uw eigen centrale systeem geïntegreerd worden middels de MasterBus Modbus Interface of de MasterBus Firecan Interface.

Vraag 4 Is MasterBus een open source?

Nee, MasterBus is een gesloten protocol. Alleen zo kan Mastervolt de ga­rantie bieden dat een MasterBus systeem veilig en ongestoord werkt. Met een uniform data-aanbod en zonder ongewenste interrupties. Componenten van andere aanbieders kunt u aansluiten via de speciaal door Mastervolt ontwikkelde communicatie-interfaces. Ze zorgen voor een veilige en zuivere omzetting naar het protocol en dienen als firewall tegen dataverstoring en spanningsconflicten. Hierdoor is het MasterBus netwerk altijd veilig en betrouwbaar.

Vraag 5 Wat is de basis van MasterBus?

MasterBus hardware is gebaseerd op CANbus V2.0 technologie. Het software communicatieprotocol is specifiek voor Mastervolt ontworpen voor een optimale prestatie van boordsystemen.

Vraag 6 Hoeveel Mastervolt producten kan ik op een MasterBus systeem aansluiten?

U kunt maximaal 63 producten aansluiten binnen een MasterBus datanetwerk.

Vraag 7 Wat is de maximale kabellengte?

  • 250 m bij minder dan 10 aangesloten producten.
  • 150 m bij maximaal 25 aangesloten producten.
  • 100 m bij maximaal 50 aangesloten producten.

Of gebruik een MasterBus Repeater.

Vraag 8 Welke kabels moet ik gebruiken?

Wij adviseren u gebruik te maken van de groene Mastervolt kabels, maar MasterBus werkt ook met goede kwaliteit UTP kabels. Met de inhoud van het Mastervolt doe-het-zelf pakket maakt u zelf de kabels voor een compleet systeem op iedere gewenste lengte.

Vraag 9 Hoe sluit ik de MasterBus aan?

De levensader van een MasterBus datanetwerk is de kabel. Deze loopt als een keten van component naar component. De uiteinden moet u aan beide kanten voorzien van een MasterBus terminator (afsluitplug). Op ieder MasterBus product zitten twee gelijkwaardige communicatiepoorten voor aansluiting. Door op beide poorten een MasterBus kabel aan te sluiten neemt u het product op in de keten. De terminators op de poorten aan beide uiteinden zorgen voor een storingsvrije werking, ze voorkomen weerkaatsing van datasignalen en maken een hoge snelheid communicatie mogelijk.

Vraag 10 Moeten componenten altijd als keten verbonden worden?

Het MasterBus netwerk vereist dat alle componenten samen een keten vormen met terminators op de uiteinden. Bij cirkelvormige configuraties of aftaksystemen wordt de datavoorziening en het voedingsaanbod via de MasterBus kabel mogelijk verstoord. U beschadigt daarmee de aangesloten apparatuur.

Vraag 11 Het MasterBus netwerk werkt niet, wat kan de oorzaak zijn?

  • Eén of beide terminators ontbreken op de ‘buitenste’ componenten in de keten.
  • Eén van de kabels is niet of niet goed aangesloten, kijk of u een open communicatiepoort ziet.
  • Een van de stekkertjes is niet goed bevestigd aan de kabel.

Vraag 12 Heb ik extra voeding nodig voor MasterBus componenten?

Nee, een aantal van de aangesloten componenten (zoals de MasterShunt en Mass acculader) kan de benodigde MasterBus voeding leveren. Andere componenten, zoals interfaces en MasterView panelen, gebruiken die stroom. De MasterBus kabel geeft dus tegelijkertijd de datacommunicatie en de MasterBus voeding.

Vraag 13 Kan ik verschillende accu’s op hetzelfde MasterBus circuit aansluiten?

Ja. Binnen een MasterBus circuit zijn alle voedingsbronnen galvanisch gescheiden. Alle koppelingen zijn volstrekt veilig.

Vraag 14 Heb ik extra accessoires nodig voor het MasterBus systeem?

Nee, althans niet voor de producten van Mastervolt. Alle MasterBus producten worden inclusief de benodigde accessoires geleverd.

Vraag 15 Wat gebeurt er als het MasterBus data­netwerk uitvalt?

Het elektrische boordsysteem gaat dan niet plat. Mastervolt componenten, zoals de omvormer en acculader, vallen terug op hun normale autonome werking. U kunt het apparaat zelf aansturen waardoor er toch stroom aan boord blijft. Een breuk in het MasterBus netwerk levert twee bussen op die niet meer samenwerken, maar wel onafhankelijk van elkaar.

Vraag 16 Kan ik een MasterBus sys­teem aanpassen terwijl deze in werking is?

Ja, dat kan. Maar bedenk dat het communicatienetwerk pas correct kan functioneren, als alle aansluitingen en terminators binnen de keten van het netwerk weer zijn aangebracht. Let op; events kunnen dus passeren zonder dat ze bij de juiste apparatuur aankomen!

Vraag 17 Waarom houd ik terminators over nadat het complete systeem is geïnstalleerd?

Alle MasterBus producten worden standaard geleverd met een terminator. Aangezien er slechts twee terminators nodig zijn binnen één systeem, is het dus mogelijk dat u één of meer terminators overhoud. Bewaar deze als reserve.

<< Terug naar overzicht