close

close
Home / Veelgestelde vragen over omvormers

Veelgestelde vragen over omvormers

Omvormers

Hoe groot moet mijn accu zijn als ik een omvormer wil?

Als vuistregel kunt u aanhouden dat bij een 12 V installatie voor de omvormer een accu­capaciteit nodig is van ongeveer 20 % van het omvormervermogen. Bij 24 V omvormers is dat ongeveer 10 %. De accucapaciteit voor bijvoorbeeld een 12 V Mass Sine 12/1200 is 240 Ah. Voor een 24 V Mass Sine 24/1500 omvormer is dat 150 Ah. De genoemde accucapaciteit is uitsluitend voor de omvormer. De capa­citeit die nodig is voor andere verbruikers moet hierbij opgeteld worden.

Hoeveel stroom verbruikt een omvormer?

Het rendement van alle Mastervolt omvormers bedraagt meer dan 92 %. Dit is met de huidige, moderne techniek het maximaal haalbare. Wanneer een Mass sinus omvormer belast wordt met een 850 Watt koffiezetapparaat, dan bedraagt het stroomverbruik (850 W gedeeld door de boordspanning van 12 V) 70 Ampère. Natuurlijk wordt het koffiezetapparaat niet lang gebruikt (ongeveer 5 minuten) zodat het verbruik in Ah nogal meevalt (76 x 5 min. = 6,5 Ah). Als vuistregel deelt u het aangesloten vermogen door 10 voor 12 V en door 20 voor 24 V. Hiermee neemt u gelijk alle verliezen in de kabels en omvormer mee.

Zit er een stand-by of wacht-schakeling op de omvormer?

Jazeker! Hoewel het nullast verbruik extreem laag is, zijn de meeste Mastervolt omvormers en Combi’s uitgerust met twee energiebesparende oplossingen. Door het activeren van de ‘economy mode’ wordt de energieopname met een extra 10 % verminderd. Voor deze functie moet er een dipswitch/jumperinstelling veranderd worden, wat eventueel ook via de gratis te downloaden software kan. De spaarstand zorgt ervoor dat de uitgangsspanning iets zakt naar 208 V, waarmee ook de stroomopname uit de accu afneemt. Kleine belastingen zoals klokjes van magnetrons en DVD recorders blijven bij deze verlaagde spanning gewoon functioneren. Bij een aantal modellen is het zelfs mogelijk een zogenaamde wachtstand of ‘stand by’ mode te activeren. Hierbij zet de omvormer een kleine puls op de 230 V installatie om te controleren of er een belasting aangesloten is. Zodra de omvormer merkt dat er een belasting aangesloten wordt, zal de spanning weer naar normale waarden terugkeren om de aangesloten apparatuur te voeden. De spaarstand zorgt ervoor dat de stroomopname van de omvormer nagenoeg nihil is.

Kan ik een computer op de omvormer aansluiten?

Ja, elke Mastervolt sinusomvormer kan zonder problemen of gevaar een computer voeden. De uitgangsspanning van de omvormer is vaak zelfs beter dan die van het elektriciteitsnet of walstroom. Mastervolt omvormers worden dan ook regelmatig, in combinatie met een acculader en een set accu’s, gebruikt als back-up systeem op locaties waar de spanning vervuild of onbetrouwbaar is. Natuurlijk kan een laptop ook via een Mastervolt omvormer gevoed worden.

Kan een magnetron op een omvormer worden aangesloten?

Ja. Elke magnetron kunt u probleemloos op een Mastervolt omvormer aansluiten. Houdt er wel rekening mee dat een magnetron van bijvoorbeeld 800 Watt een vermogen van 1200 à 1300 Watt uit het 230 V net opneemt. Het vermogen van de omvormer moet u hierop dus wel afstemmen. Overigens valt het totale verbruik van de magnetron/omvormer combinatie mee. Vijf minuten magnetrongebruik ‘kost’ ongeveer 12 Ah bij een 12 V systeem en 6 Ah bij een 24 V systeem.

Zijn er ook apparaten die niet geschikt zijn voor het aansluiten op een omvormer?

Over het algemeen kan bijna elk apparaat op een omvormer worden aangesloten. In de praktijk moet u echter goed opletten met stroomvretende apparatuur, zoals een elektrische kachel of een airconditioning. De omvormer zelf heeft met deze belastingen geen enkel probleem, maar meestal is de accucapaciteit te beperkt voor langdurig gebruik van genoemde belastingen. Apparaten die u maar korte tijd gebruikt, zoals een wasmachine/droger of een kleine kookplaat zijn prima geschikt, mits de accucapaciteit groot genoeg is. Een stroombron, zoals een dynamo die tegelijk de accu voedt, is in dit soort gevallen aan te bevelen. Houdt u er ook rekening mee dat zware verbruikers zoals motoren, pompen, airco en koelkasten een aanloopstroom hebben die 5 tot 12 maal hoger kan zijn dan het nominaal opgenomen vermogen. Dit moet de omvormer wel kunnen leveren. Mastervolt omvormers zijn ontwikkeld om hoge piekstromen te kunnen leveren.

Hoeveel stroom verbruikt een omvormer uit de accu’s?

Het stroomverbruik hangt af van het aangesloten vermogen op de omvormer. Er is een eenvoudige vuistregel om de opgenomen stroom te berekenen. Deel bij 12 V omvormers het aangesloten vermogen door 10, en bij 24 V omvormers het vermogen door 20.

Voorbeeld: Hoeveel stroom verbruikt de omvormer bij een aangesloten belasting van 400 Watt? Bij een 12 V omvormer, bijvoorbeeld de Mass Sine 12/1200, is dit 400/10 = ± 40 Ampère. Bij een 24 V omvormer, bijvoorbeeld de Mass Sine 24/1500 is dit 400/20 = ± 20 Ampère. Deze vuistregel is erg grof en geeft alleen een indicatie. Het werkelijke stroomverbruik zal 5-15 % minder zijn, afhankelijk van het soort belasting.

Hoe dik moeten accukabels zijn?

Eerst berekent u de opgenomen stroom van de omvormer bij het maximale vermo­­gen die de omvormer kan leveren met de bovenstaande vuistregel (bijvoorbeeld 120 Ampère voor een Mass Sine 12/1200). Daarna rekent u 3 Ampère per mm2. Voor de eerder genoemde Mass 12/1200 is dit 120:3 = 40 mm2. De dichtstbijzijnde stan­- daard kabeldikte is 35 mm2. Deze vuist­regel geldt voor kabels tot 3 meter lengte. Indien de omvormer verder van de accu geplaatst wordt, dan is het raadzaam de kabels een diameter groter te kiezen (bijvoorbeeld 50 mm2).

Heeft een omvormer veel ventilatie nodig?

Niet veel, maar wel wat. Over het algemeen zijn twee ventilatieopeningen van ± 60 cm2 voldoende indien de omvormer in een kast gebouwd is. Bij omvormers met een groter vermogen (vanaf 1500 Watt) moeten de openingen tweemaal zo groot zijn. Bij hoge omgevingstemperaturen of langdurig functioneren onder vollast condities moet u de ventilatie openingen minimaal 4 maal zo groot kiezen.

Kan de omvormer parallel met de generator of elektriciteitsnet worden gebruikt?

Nee, stand-alone omvormers kunnen niet parallel werken met een generator of netaansluiting. Als u meer stroom nodig heeft dan beschikbaar via de netaansluiting of generator is een Mastervolt Mass Combi de oplossing. Deze modellen kunnen het tekort aan net- of generator­stroom bijleveren vanuit de accu’s. Als net- of generatorstroom tegelijkertijd met een omvormer op het elektriciteitsnet aan boord aangesloten zijn, dan is installatie van een Masterswitch of Systemswitch noodzakelijk. De belangrijkste functie van de Masterswitch is een automatische en veilige schakeling tussen netstroom, generator en omvormer.

Wat is nullast?

Nullast is de hoeveelheid stroom die de omvormer gebruikt als er geen belasting ingeschakeld is, terwijl de omvormer wel aanstaat.

Wat is rendement?

Een omvormer heeft een kleine hoeveelheid energie nodig voor het omzettingsproces. Het verschil tussen het ingaande en uitgaande vermogen wordt uitgedrukt in percentages. Het rendement van moderne omvormers is hoger dan 92 %. Dit betekent dat maximaal 8 % van het stroomverbruik wordt gebruikt voor het omzetten van de accuspanning naar 230V/50Hz. Bij een aangesloten belasting van bijvoorbeeld 250 W is er ongeveer 270 W uit de accu’s nodig.

Rendement versus uitgangsvermogen:

Rendement versus uitgangsvermogen

Wat is een blokgolf of trapezium omvormer?

Blokgolf en trapezium omvormers worden tegenwoordig vaak in bouw- en supermarkten voor een lage prijs aangeboden. Deze goedkope omvormers zijn echter niet geschikt voor alle belastingen, en dus niet veilig in gebruik.

Moderne omvormers hebben een sinusvormige uitgangsspanning, vergelijkbaar of zelfs beter dan het elektriciteitsnet en kunnen dus ook gevoelige apparatuur zonder problemen voeden. Trapezium omvormers, ook wel gemodificeerd sinus genoemd, zijn de voorlopers van de moderne sinusomvormers. Zoals de naam al aangeeft leveren deze een uitgangsspanning die trapeziumvormig is. Deze spanning is niet geschikt voor gevoelige apparatuur. De blokgolf omvormer is de voorloper van de trapezium omvormer en behoort eigenlijk tot de eerste generatie omvormers. Ook de blokgolf omvormer is niet geschikt voor gevoelige apparatuur.

Blokgolf of trapezium omvormer

Kan ik een airco voeden via de omvormer?

Ja, het is goed mogelijk om een airco (bijv. 4500-6000 BTU) via een omvormer te voeden. Wel is het zo dat de airco niet al te lang gebruikt kan worden. Het koelen van een (eigenaars)hut kort voor het slapen gaan is geen probleem, zolang de accubank en omvormer de juiste verhouding tot de belasting hebben. Let ook op de startstroom, die acht tot twaalf keer het nominale vermogen kan bedragen. Een 6000 BTU airco verbruikt ongeveer 700 Watt. Bij een 230 V systeem betekent dit een stroomopname van ongeveer 35 Ampère. Om een hut in twee uur (af) te koelen is bij een 24 V systeem 70 Ah nodig en bij een 12 V systeem 140 Ah. Let er wel op dat de omvormer groot genoeg is om de startstroom van de airco te leveren. Ook de accu moet in staat zijn om de gevraagde capaciteit in twee uur te leveren.

Kan ik elektrisch koken met een omvormer?

Ja, dat kan. Koken is op zich prima mogelijk, mits de accubank van redelijk formaat is en de omvormer voor een kleine kookplaat een vermogen heeft van minimaal 2 kW. Over het algemeen wordt voor het koken van een complete maaltijd de generator gestart of de aansluiting ingeplugd. Voor het opwarmen van een kop soep, het bakken van een biefstuk of een paar eieren is het niet verstandig de generator te starten. Deze loopt dan te kort om volledig warm te worden wat slecht is voor de generator en het milieu. Het verdient dan ook aanbeveling om één van de kookplaten via de omvormer te voeden. Een kleine maaltijd kan dan toch bereid of opgewarmd worden zonder de generator te hoeven starten. Laadt na het gebruik van de kookplaat de accu weer goed op via de acculader of de dynamo.

Omvormer selectietabel

<< Terug naar overzicht