close

close
Home / Vervanging van traditionele loodzuur door Lithium Ion

Vervanging van traditionele loodzuur door Lithium Ion

Het gebruik van Lithium Ion accu’s wordt steeds populairder omdat het veel voordelen biedt ten opzichte van de loodzuur-technologie.

Als u een bestaande loodzuur accubank door Lithium Ion vervangt, moet u wel met een aantal punten rekening houden. Hoewel men soms de term ‘1-op-1 vervanging’ gebruikt, is het in de werkelijkheid meestal niet zo eenvoudig.

Om de voordelen van Lithium Ion ten volle te benutten, moeten deze accu’s binnen de aanbevolen bedrijfscondities gebruikt worden. De accu’s zijn zo ingesteld dat dit automatisch en op een veilige manier gebeurt. Een correcte ingebruikname en onderhoud van uw nieuwe accu voorkomt problemen, zoals Lithium Ion accu’s die zichzelf uitschakelen (via een veiligheidsrelais). Waar moet u op letten:

  • Controleer de laadspanning van de accubank en pas deze indien nodig aan. De accu’s worden bij een te lage laadspanning niet volledig geladen, terwijl bij een te hoge laadspanning de toleranties van de Lithium Ion accu mogelijk worden overschreden.

Voorkeurinstellingen MLI en MLS

  • Het monitoren van de accu moet via een shunt (Ah berekening) gebeuren, niet op basis van de spanning. Eenvoudige accumonitors bepalen de status van de accu uitsluitend op basis van de gemeten spanning. Bij Lithium Ion accu’s leidt dit tot onbetrouwbare metingen en mogelijk tot diepe ontlading. Gebruik alleen monitoringapparatuur met een shunt en de mogelijkheid om de monitor af te stemmen op Lithium Ion accu’s.

De MLI Ultra serie is voorzien van een extern veiligheidsrelais (veiligheids­scha­ke­laar) en geïntegreerde accumonitoring. Installatie en ingebruik­name dient door een erkende installateur uitgevoerd te worden. Door een correcte installatie, inclusief waarschuwingen en events via het MasterBus-netwerk, ontstaat een veilige en intuïtieve gebruikersinterface.

De MLS modellen hebben een geïntegreerde veiligheidsschakeling, waardoor deze Lithium Ion accu een zo goed als “1-op-1 vervanging” van de loodzuur accu is. Desondanks dient wel rekening gehouden te worden met bovenstaande punten.

<< Terug naar overzicht