close

close
Home / Welke accu is geschikt voor mijn toepassing?

Welke accu is geschikt voor mijn toepassing?

Mastervolt levert uiteenlopende typen onderhoudsvrije accu’s, elk met hun specifieke eigenschappen. Hieronder vindt u meer informatie over de eigenschappen van de gel, AGM en Lithium Ion accu’s.

De Gel accu

Bij natte loodzuur accu’s die een vloeibare elektroliet van water en zwavelzuur gebruiken wordt het water tijdens het laden gescheiden in waterstof en zuurstof. Meestal gebeurt dit aan het einde van de laadcyclus. Deze gassen vervliegen door de vulopening. Dit betekent dat er water wordt verbruikt en gedistilleerd (accu)water moet worden toegevoegd. Een Gel accu is gevuld met een gel die het water en het zuur bindt. Tijdens het vullen van de accu’s wordt de gel verwarmd, zodat deze vloeibaar wordt. Nadat de accu gevuld is met de vloeibare gel wordt deze gekoeld. De gel wordt weer hard en er ontstaan kleine haarscheurtjes in de gel tussen de platen. Tijdens het laadproces ontstaat er zuurstof O² aan de positieve plaat, en aan de negatieve plaat ontstaat er waterstof H². Door de haarscheuren is er een transport van zuurstof en waterstof, dat samen weer water vormt. De gel absorbeert het water zodat dit type accu geen water verbruikt en geen gassen produceerd.

Family MVG

Gel accu’s zijn niet nieuw. Al vanaf de vijftiger jaren is deze technologie bekend. De belangrijkste toepassingen zijn telecommunicatiesystemen, noodstroomsystemen, voedingen en de laatste 20-25 jaar als gebuikersaccu’s in diverse systemen. Gel accu’s zijn verkrijgbaar in twee uitvoeringen. De 12 V uitvoering is geschikt voor gemiddeld gebruik en zijn verkrijgbaar in capaciteiten tot 200 Ah.

2 Volt Gel accu

De tweede uitvoering is de 2 V tractie accu. Deze accu’s zijn uitermate geschikt in systemen met veel en diepe ontladin­gen, waarbij een lange levensduur gewenst is. Deze accu’s zijn verkrijgbaar tot een capaciteit van 2700 Ah. Indien een spanning nodig is van bijvoorbeeld 12 V of 24 V, worden zes of twaalf Gel accu’s in serie geschakeld om de gevraagde spanning te verkrijgen.

Family 2V

Zeer belangrijke eigenschappen van Gel accu’s zijn: geen gasproductie, mogelijk­heid voor een korte laadtijd en zeer geringe zelfontlading. Daardoor zijn deze accu’s uitermate geschikt voor zwaar cyclische toepassingen.

De AGM accu

Een ander type loodzuur accu is de AGM (Absorption Glass Mat) accu. Bij dit type accu is het elektroliet (water en zwavelzuur) geabsorbeerd in een glasfibermat. Tijdens het laden ontstaat er, net als bij elke andere accu, waterstofgas en zuurstof. Door de capillaire haartjes van de glasfibermat vindt transport van het gas plaats. Indien de twee gassen samengevoegd worden ontstaat er weer water, dat geabsorbeerd wordt door de glasfibermat. Het recombinatie proces is dan compleet.

Deze glasfibermat dient tevens als isolatiemateriaal tussen de platen. Hierdoor is weinig afstand tussen de platen mogelijk waardoor de inwendige weerstand van de accu erg laag is. Hoge ontlaadstromen zijn dan ook geen probleem. De laadstroom kan echter wat minder hoog zijn in vergelijking met Gel accu’s (± 30 %). De glasfibermat is namelijk een goede warmte-isolator waardoor de warmte, die ontstaat tijdens het laden, langzaam afgevoerd wordt naar de buitenkant van de bak. Hierdoor moet de laadstroom beperkt worden met een wat langere laadtijd tot gevolg. AGM accu’s zijn uitermate geschikt voor toepassingen waar een hoge ontlaadstroom nodig is, zoals bij de boegschroef of voor het voeden van elektrische lieren aan boord van zeilschepen, en bijvoorbeeld het starten van een motor. Tevens zijn de AGM accu’s ook prima geschikt voor licht cyclische toepassingen.

Family AGM

De AGM accu is geheel gesloten en dus onderhoudsvrij. Als een AGM accu overladen wordt, bijvoorbeeld door het gebruik van een (goedkope), ongeregelde acculader, ontsnapt er een klein beetje waterstofgas door het ventiel dat op de accu zit. Dit ventiel zorgt er ook voor dat er geen zuurstof in de accu kan komen. Het gevolg van verkeerd laden is dat u de levensduur van de accu reduceerd.

De Lithium Ion accu

Lithium Ion accu’s van Mastervolt zijn gebaseerd op Lithium Ion ijzerfosfaat. Dit materiaal heeft een energiedichtheid die 3 maal hoger is in vergelijking tot loodzuuraccu’s. Hoewel er materialen zijn met een nog hogere energiedichtheid is de algemene mening dat deze materialen ten koste gaan van de veiligheid. De Mastervolt Lithium Ion accu’s worden daarom beschouwd als één van de veiligste accu’s in hun soort. Een uniek kenmerk is het ingebouwde Battery Management System (BMS). Het systeem controleert de cellen en garandeert optimale veiligheid. Mastervolt Lithium Ion accu’s zijn MasterBus compatibel en tot 15 % efficiënter in vergelijking met andere Li-ion accu’s op de markt.

Family Li-Ion

Dit resulteert in:

  • Kortere laadtijden.
  • Er is minder generatortijd nodig voor het laden.
  • Meer stroom dan uit een traditionele accu van dezelfde afmetingen. Een normale open loodzuur accu heeft een 50 % DOD (diepte van ontlading).Dit betekent dat u feitelijk maar 200 Ah kunt gebruiken van een 400 Ah accu. Een Mastervolt Lithium Ion heeft een DOD van 80 %! Dat is bijna 60 % meer accucapaciteit; immers een accu van 400 Ah levert bij dit percentage tot 320 Ah. Oftewel 120 Ah meer!
  • MLI accu’s zijn bij uitstek geschikt voor elektrisch en hybride varen en kunnen onbeperkt parallel of tot tien stuks in serie geschakeld worden (serieschakeling is niet mogelijk voor het MLI-E model).
  • MLS accu’s zijn niet geschikt voor serie­schakeling maar kunnen wel onbeperkt parallel geschakel worden (zie handleiding voor meer informatie).
  • Een ander voordeel is dat Lithium Ion accu’s het gewicht en volume tot 70 % reduceren.