close

close
Home / Referenties / Compleet brandweervoertuig voor Officier van Dienst

Compleet brandweervoertuig voor Officier van Dienst

Bekijk systeemtekening

De brandweer Noord- en Oost-Gelderland is één van de 25 regionale brandweerkorpsen in Nederland. In deze regio zijn 56 brandweerposten in 22 gemeenten actief. In het gebied wonen ruim 870.000 mensen op een oppervlakte van 3.000 km2. De brandweer op regioniveau zorgt onder andere voor de voorbereiding op rampen en calamiteiten, en werkt nauw samen met de GHOR (geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen), politie en gemeenten. Voor de speciale voertuigen van de Officieren van Dienst, een leidinggevende functie binnen de crisisbeheersing, ontwikkelde Mastervolt een elektrisch systeem. In samenwerking met Contour Advanced Systems in Varsseveld, een systeemleverancier en -integrator, en met Mastervolt distributeur Wiegel Transport Equipment in Voorhout.

Mastervolt System OVD

Het voertuig, een Toyota LandCruiser met een Euro 5/6 emissiestandaard, is onder andere uitgerust met een slimme dynamo. Voertuigen waarbij de dynamo niet continu geactiveerd is als de motor draait, kunnen daarmee enkel de startaccu onderhouden. Het laden van een gebruikers- of tweede gebruikersaccu is in deze situatie dus niet toereikend. De Mac Plus van Mastervolt is dan een uitkomst. Deze DC-DC lader zorgt voor een gecontroleerd laadproces van de gebruikersaccu en zorgt tijdens het rijden voor 50 Ampère maximale laadstroom. De Mac Plus bewaakt de gebruikersaccu en compenseert het spanningsverlies. De bewezen 3-traps laadmethode zorgt voor een snel en veilig laadproces. Bovendien beschermt de Mac Plus de gebruikersaccu en de aangesloten gevoelige apparatuur, zoals onmisbare communicatie- en meetapparaten, door de laadspanning te stabiliseren.

Mastervolt System OVD

Pluspunten van dit systeem

  • Het elektrische systeem kan volledig autonoom en onafhankelijk van het net werken.
  • Euro 5/6 laadmogelijkheid tijdens het rijden door middel van de Mac Plus DC-DC lader.
  • Stroom wordt, los van de startaccu, opgeslagen in een speciale gebruikersaccu, in dit systeem een Mastervolt 12V/130 Ah AGM.
  • Stabiele stroomkwaliteit voor gevoelige apparatuur.
  • Intuïtieve bediening en monitoring van het systeem via de EasyView 5, ook onder stressvolle omstandigheden.
  • Laag systeemgewicht.
  • De MasterBus USB Interface maakt uitlezing en configureren van het systeem op de PC mogelijk.
  • Service op afstand en onderhoud is 24/7 beschikbaar.
  • Geschikt voor extreme situaties en temperaturen.

Reactie van de klant

Thomas van Dijk, Officier van Dienst bij de Veiligheidsregio Noord en Oost-Gelderland, is tevreden met het systeem. Hij vertelt: “Het systeem is tot op heden zeer betrouwbaar. Dat moet ook wel, want bij een calamiteit moet de apparatuur feilloos werken, ook als de motor niet draait. Denk aan communicatiemiddelen en de speciale laptop/tablet in de auto met allerlei brandweerspecifieke software erop. Maar ook aan de speciale warmtecamera aan boord, aan “snuffel”-apparatuur en essentiële apparaten zoals oplaadbare zaklantaarns”.

Mastervolt is inmiddels een bekend merk voor de Gelderse brandweermensen. Binnen Noord- en Oost Gelderland zijn ook twee Mobiele Commando Unit’s (MCU’s) ingericht (twee DAF’s), met onder andere zes MLI Ultra 24/5000 accu’s en vier Mass Combi Ultra 24/3500. Daarnaast is Mastervolt nauw betrokken bij de inrichting van de voertuigen (Volkswagen Tiguan) voor de Hoofdofficieren van Dienst.

Systeemtekening

 

Mastervolt System Drawing OVD

Systeemcomponenten