close

close
Home / Referenties / Elektrisch systeem voor Belgische politie

Elektrisch systeem voor Belgische politie

Bekijk systeemtekening

Het moest een multifunctioneel voertuig worden, deze Belgische politiebus. In te zetten als mobiele commandopost, maar ook voor alcoholcontroles, voor 'crowd control' op een festival en als voertuig om politiemensen in volledige uitrusting te vervoeren. Het budget: de betreffende politieregio wilde zeer zuinig met hun euro’s omspringen…

Mastervolt electrical system for Belgium police vehicle

In samenspraak met de Belgische Mastervolt distributeur Navex Elektro en voertuigbouwer Autographe werd op grond van alle eisen gekozen voor een uiterst compact en budgetvriendelijk elektrisch systeem, dat weinig ruimte in beslag neemt en bovendien een aanzienlijke gewichtsbesparing oplevert. Alleen al de keuze voor een MLI-E 12 Volt 1,2 kWh-accu was goed voor een gewichtsbesparing van 20 kg! Maar ook de andere componenten, zoals de AC Master sinusomvormer en de ChargeMaster, zijn licht en compact.

Pluspunten van dit systeem

  • Geen brandstofverspilling, geen milieubelasting; geen draaiende motor nodig.
  • Stabiele en bedrijfszekere stroomkwaliteit voor alle apparatuur aan boord.
  • Eenvoudig te bedienen en te monitoren systeem.
  • Gewichtsbesparing dankzij moderne Lithium Ion accu: MLI-E 12/1200.
  • Extra gewichts- en ruimtebesparing door de keuze van lichte en compacte componenten.
  • Voldoende stroom voor uren en uren zonder netstroom.
  • Slim accumanagement zorgt voor zorgeloze stroomvoorziening. De MLI-E accu communiceert rechtstreeks met de GO112 digitale module, zodat deze de omvormer uit kan schakelen om een diepte-ontlading te voorkomen. Zo wordt de veiligheid en vooral zichtbaarheid in kritieke situaties gewaarborgd.
  • Optimale lading, zowel van start- als gebruikersaccu, ook tijdens kortere ritten.
  • Bijladen mogelijk via net- of generatoraansluiting.

Klantspecifieke eisen

Voor de uiteindelijke opdrachtgever, de Belgische Politie, waren een aantal praktische eisen en wensen voor dit multifunctionele voertuig belangrijk. Het tv-scherm aan boord moest minstens 10 uur achter elkaar kunnen ontvangen. De laptop aan boord moest minstens 13 uur achter elkaar gebruikt kunnen worden, en de printer moest zonder netstroom minstens 150 pagina’s kunnen printen.

Het systeem

Het voertuig - een Mercedes-bus – is uitgerust met een Euro 6 slimme dynamo. Deze energiezuinige dynamo wordt niet continu geactiveerd als de motor draait, en kan daarom enkel de startaccu onderhouden. Het laden van een extra gebruikersaccu is in deze situatie dus niet toereikend. De Mac Plus van Mastervolt biedt dan uitkomst. Deze DC-DC-lader zorgt voor een gecontroleerd laadproces van de gebruikersaccu en levert tijdens het rijden voor 50 Ampère laadstroom. De Mac Plus bewaakt de gebruikersaccu en compenseert het spanningsverlies, de bewezen 3-traps laadmethode zorgt voor een snel en veilig laadproces. Bovendien beschermt de Mac Plus de gebruikersaccu en de aangesloten gevoelige apparatuur, door de laadspanning te stabiliseren.

Mastervolt electrical system for Belgium police vehicle

De opdrachtgever is erg tevreden met de gekozen oplossing en heeft aangegeven om toekomstige voertuigen ook met een Mastervolt MLI Lithium Ion accu uit te willen rusten.

Systeemtekening

Systeemcomponenten